Замјеница предсједавајућег Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је одлука да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити странаца - једина могућа мјера како би се уредила ова материја.

Мајкићева је рекла да је Република Српска до сада на различите начине покушавала да рад Уставног суда буде законски уређен, али да није било успјеха.

- Очигледно је ово постала једина мјера да се приступи што прије уређењу ове материје и одласку страних судија из Уставног суда - изјавила је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Предсједавајућа Клуба Хрвата у Дому Народа Лидија Брадара изразила је жаљење због доношења овакве одлуке.

- Очигледно је то политичко средство које се користи из Републике Српске, иако ја мислим да увијек треба да разговарамо и одлучујемо у институцијама БиХ - оцијенила је Брадара и додала да ће се већ сутра на сједницама комисија Дома народа видјети како функционише ова одлука.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су највиши званичници Српске једногласно закључили да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежниости органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Извор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner