БАЊАЛУКА - Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић (СНСД) рекла је данас Срни да у вријеме преговора о формирању власти на нивоу БиХ ниједна земља, па ни САД, не би требало да се мијеша у унутрашња питања и сврстава на било коју страну у БиХ.

Коментаришући изјаву замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метјуа Палмера да је важно да БиХ преда Годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, Мајкићева је истакла да по његовим наводима чланство у НАТО-у више није одлука неке земље, нити ту одлуку може да преиспита ако се одредила у вези са тим питањем.

"Према овоме како Палмер тумачи, БиХ мора да постане чланица НАТО-а, иако у земљи не постоји консензус о том питању. Консензус ће тешко бити постићи, с обзиром на то да се зна да то Република Српска не прихвата, да је донијела одлуку о војној неутралности и да је обавезују одлуке Народне скупштине", каже Мајкићева.

Према њеним ријечима, треба оставити грађанима Српске, односно политичким партијама које представљају највећи број тих грађана да донесу одлуку у вези са НАТО-ом.

"Сви би реаговали и галамили да се на примјер руски амбасадор одредио о овом питању, али други себи могу дати за право да навијају за неку страну у БиХ. Најбоље би било да политичарима у БиХ препусте да сами донесу коначну одлуку, а да они буду непристрасни и не стављају се на једну или другу страну", нагласила је Мајкићева.

Палмер је за "Глас Америке" рекао да је важно да БиХ преда Годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, те да вјерује да Милорад Додик неће задржати тврдокорну реторику, попут оне да ће довести у питање надлежности које су пребачене са Републике Српске на БиХ.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner