Функционер СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је опрезан када је ријеч о позиву новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на јединство српских странака у институцијама БиХ, али да би сарадња била у интересу Републике Српске.

"Јединство је превише јака ријеч и не бих рекао да је најадекватнији термин, али бих, прије свега, рекао заједничка сарадња у интересу Српске. То би било везивно ткиво за разговоре - и са странкама које су нам блиске, као што су оне унутар СзП, али и онима са којима имамо разлика о неким фундаменталним питањима", рекао је Шаровић.

Шаровић, који је будући посланик у парламенту БиХ, каже да је опрезан у погледу овог позива, с обзиром на "лоше искуство са СНСД-ом 2013. године у Сарајеву", али да не би било паметно унапријед одбијати разговор.

"Сви носимо то искуство од претпрошлог мандата из 2012/2013 године, као и овог посљедњег и сабирамо добре и лоше ствари, при чему свака од странака то гледа и оцјењује на свој начин. Такви позиви увијек долазе са врха и мислим да не би било паметно да се унапријед одбија разговор, иако су јазови између нас заиста дубоки и не знамо да ли су премостиви", рекао је Шаровић.

Он истиче да није од оних који би унапријед затварали врата за разговор када је ријеч о Републици Српској.

Шаровић је истакао да је за СДС важно да направи заједничку процјену у интересу странке, али и у интересу Републике Српске.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да је досадашња подијељеност два политичка блока у Сарајеву само наносила штету Републици Српској, а то је посебно било видљиво у протекле четири године.

"Раније су све странке у Сарајеву поштовале оно што је став Владе Српске и то је било обавезујуће за све нас. Били смо затечени ситуацијом која се догодила овај пут - да смо практично заступали потпуно различите ставове. СзП је јавно рекао да ставови Владе Српске њих уопште не обавезују", рекла је Мајкићева.

Она је додала да је због тога много ствари било лоше урађено и да је питање колико ће времена требати да се то поправи.

"Очекујем да ће надвладати крило СДС-а које сматра да треба појачати националну компоненту у заступању интереса Републике Српске, да ће наћи неко рјешење и разговарати о приједлогу предсједника Додика. Дубоко у то вјерујем и жељела бих да буде тако, да Срби у парламенту БиХ због своје подијељености не буду предмет подсмијеха Бошњака и Хрвата", поручила је Мајкићева.

Аутор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner