Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) направила је план рада за наредну годину с циљем подизања имиџа БиХ на виши ниво, а упућени у рад те институције наглашавају да од оснивања није испунила очекивања и да је треба укинути или реорганизовати како би покушала да одговори изазовима.

На рачун ФИПА протеклих година упућено је доста критика, а посљедњи извјештај о стању у области страних инвестиција, који је у марту ове године достављен у Парламенту БиХ, није добио подршку већине посланика.

Менаџмент те агенције је планове за наредну годину сажео у приједлогу програма рада, а у којем је наглашено да је њихов задатак промоција и унапређење страних инвестиција и да креирају имиџ о БиХ као о модерној држави, озбиљном, конкурентном и безбједном партнеру за улагање капитала.

БиХ је, према подацима из извјештаја ФИПА, на крају 2017. године заузело друго мјесто иза Србије, са инвестицијама од готово 778 милиона КМ, што представља раст од 37,9 одсто у односу на годину раније.

У ФИПА су казали да су поставили веома амбициозан план промоције потенцијала БиХ потенцијалним инвеститорима, те истовремено, кроз сарадњу са постојећим инвеститорима, планирају уложити додатне напоре на унапређењу пословног окружења у БиХ.

То, појашњавају, подразумијева и учешће на инвестиционим догађајима, сајмовима, конференцијама, округлим столовима у земљи и иностранству, те јачање сарадње са дипломатско-конзуларном мрежом БиХ у свијету.

Члан Комисије за спољне послове у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић (СНСД) поднијела је иницијативу за укидање ФИПА због неиспуњења повјерених задатака.

- ФИПА није успјела ни да убиједи посланике да је оно што је радила вриједно помена и да је то нешто без чега БиХ не би могла да их нема. Та институција више служи за ухљебљење, него што помаже да се дође до инвестиција. Много посла на привлачењу инвеститора се ради на ентитетским нивоима, посебно када је ријеч о Републици Српској. У ФИПА се понашају као да су изоловано острво, тако да је у класи институција од којих бисмо могли да се опростимо или да буде реорганизована као дио неког министарства и, као таква, сарађивала би са ентитетским институцијама - закључила је Мајкићева.

План рада ФИПА за 2019. годину је у фази консултација и у наредном периоду би требало да буде познат став надлежних.

Ревизија

На чињеницу да се ФИПА није наметнула као кључни играч у креирању имиџа о БиХ као озбиљном партнеру за улагања капитала упозорила је прије неколико година и Канцеларија за ревизију институција у извјештају на тему “Ефикасност ФИПА на привлачењу страних инвестиција у БиХ”. Тада је указано да, иако годишње у просјеку имају буџет од око 1,5 милиона марака, не пружају потребне услуге, нити ажурирају податке.

Ведрана Кулага

e-max.it: your social media marketing partner