Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, након јавних прозивки, има обавезу да објасни како је дошло до наводних разлика између набављеног и искоришћеног папира у изборном процесу.

"ЦИК треба да објасни да ли су те разлике добро наведене и да презентује јавности, али и Канцеларији за ревизију пословања институција БиХ, како је дошло до ових разлика. У противном, свима онима који из било којих разлога желе да одгоде октобарске опште изборе, то ће бити сигуран аргумент за такве намјере", рекла је Мајкићева Срни.

Она је констатовала да је јавност у БиХ у посљедње вријеме веома узнемирена због различитих тумачења одређених портала и новинских текстова који уносе сумње у све што је до сада урадио ЦИК БиХ.

"Ако постоје одређена неслагања између количина набављеног и искоришћеног папира у изборном процесу - вјеродостојне податке и образложења потребно је да дају чланови ЦИК-а", навела је Мајкићева.

Она је подсјетила да је ЦИК институција БиХ која годинама добија позитивне извјештаје ревизије, а Парламентарна скупштина БиХ годинама усваја те извјештаје као вјеродостојне и тачне.

"Једини документ, који се дотиче овог проблема су извјештаји ревизије, и то је само у сегментима, јер, према мишљењу ревизије за 2016. годину, стоји да су активности, финансијске трансакције и информације приказане у финансијским извјештајима ЦИК-а у свим материјалним аспектима у складу са законима и другим прописима којима се регулише ова материја, тако да је ЦИК за поменуту годину добио позитивно мишљење ревизије", нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, чињеница је да је у дијелу који се односи на нереализоване препоруке из претходних година, а има их неколико, Канцеларија за ревизију констатовала да ЦИК није предузео активности на отклањању недостатака у систему управљања изборним материјалом, нити на побољшању претпоставке у провођењу пописа и приказивања тачног стања материјала.

"Међутим, ревизија није сматрала да је тај податак основа за измјену њеног мишљења, па је тако дала позитивно мишљење и на ревизију усклађености, дакле, потврдила је да је обезбијеђено намјенско, сврсисходно и законито кориштење средстава из буџета, као и на финансијски извјештај који каже да су приказани истински и фер подаци", навела је Мајкићева.

Савез за бољу будућност /СББ/ БиХ данас је саопштио да сматра да су посљедњи налази ревизије који потврђују нестанак 35 тона папира за гласачке листиће, потенцијално највећа послијератна изборна афера, због чега је позвао ЦИК и његове чланове појединачно да се прецизно изјасне о овој, како је наведено, у демократским друштвима незамисливој ситуацији.

СББ истиче да већ годинама указује на очигледне изборне крађе.

Више од 83.000 неважећих гласачких листића 2014. године и 75.000 неважећих гласачких листића 2010. године у трци за члана Предсједништва БиХ, новим сазнањима потврђује криминалну манипулацију изборним процесом и фалсификовањем изборне воље грађана, на штету тадашњег кандидата СББ-а, а у корист Бакира Изетбеговића /СДА/, наводи се у саопштењу СББ-а.

СББ је позвао и Тужилаштво БиХ да цијели случај у кратком року добије епилог, те да се утврди институционална и индивидулана одговорност.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner