Сарајево - Посланици и делегати у Парламенту БиХ упозорили су да им важна документа све чешће стижу на разматрање са огромним закашњењем због чега и њихови ставови и закључци губе сваки смисао.

Прије неколико дана у Дому народа Парламента БиХ на дневном реду се нашао извјештај о стању безбједности у 2016, а на наредној сједници Представничког дома наћи ће се ревизорски извјештаји 73 институције БиХ из исте године.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић упозорава да је недопустиво да се преко ових извјештаја олако прелази због тога што не долазе на вријеме.

- Беспредметно је о томе расправљати након толико времена и ни Савјет министара ни Парламент БиХ се не баве тиме на прави начин. Преко извјештаја се пролази површно. Осим закасњелог разматрања, о томе најбоље говори податак да на једној сједници имамо 73 извјештаја ревизора и при томе су посланици ограничени да о томе дискутују пет минута - наглашава Мајкићева и додаје да због тога нема ни одговорности за пропусте иако велики новац нестаје под сумњивим околностима.

Делегат Марио Караматић из ХСС-а рекао је да су поједини извјештаји постали сами себи сврха.

- Ништа се не мијења усвојили ми те извјештаје или не. Није на посљедњој сједници усвојен извјештај о стању безбједности у БиХ за 2016. и ништа се неће промијенити. Министар и даље остаје министар, помоћници и даље остају на позицијама, а стање безбједности се не мијења. Тако је и са ревизорским извјештајима - истакао је Караматић и додао да сви извјештаји за претходну треба да буду разматрани најкасније до половине текуће године.
Проточни бојлер

Душанка Мајкић је истакла да Канцеларија за ревизију институција БиХ честито ради свој дио посла.

- Ако Парламент служи само да ти извјештаји буду усвојени и да нико не буде санкционисан, односно служи као проточни бојлер, онда није ни чудо што се тако арчи новац пореских обвезника - казала је Мајкићева.

Жељка Домазет - Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner