Највећи буџетски потрошач у БиХ (Оружане снаге БиХ) могао би да постане још већи ако прође иницијатива председавајуће Представничког дома БиХ Борјане Кришто за повећање плата војницима у Оружаним снагама.

Кришто је на парламентарни протокол 18. јануара предала предлог измена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ тако што је затражила повећање коефицијената за плату професионалним војним лицима.

Предложено повећање односи се на 8 категорија запослених, и то за војнике, војнике прве класе, капларе, воднике, старије воднике, старије воднике прве класе, заставнике и заставнике прве класе, који чине 80 одсто људства у Оружаним снагама БиХ.

Њима је просечна нето плата сада од 665 до 961 КМ, али је коначна цифра на рачуну углавном већа када се урачунају додаци на плату.

Буџет Министарства одбране и ОС за ову годину је 283,8 милиона марака, а за повећање примања било би потребно још 9,3 милиона КМ бруто годишње. Кључни мотив за Кришто (ХДЗ БиХ) јесте побољшање материјалног статуса војника, а самим тим спречавање њиховог масовног одласка из ОС БиХ.

Углавном из војске одлазе хрватски војници који боље плаћен посао налазе у земљама ЕУ будући да имају хрватски пасош.

Ангажман у ОС БиХ многима од њих служи само да би били кредитно способни, а тај новац им служи за сналажење док не почну да живе од новог посла. Осим тога, граница до које војници могу да остану у ОС БиХ и даље је само 35 година живота, а повећање на 40 година утврђено је за сада само на Савету министара БиХ.

Како наводи Кришто, додатни аргумент у њену корист је и то што постоји несразмер коефицијетана за обрачун плата осталих запослених у институцијама БиХ у односу на професионална војна лица. Као пример наводи полицијске службенике у агенцијама БиХ којима су коефицијенти од 1,29 за полицајце до 3,55 за чин главног инспектора, док је у војсци почетни коефицијент за војнике 1,12 до 2,96 колико имају бригадири.

- Сматрамо потребним разматрати питање побољшања материјалног статуса војника и подофицира у контексту укупног стања плата у БиХ, према којем су плате наведених категорија испод просека запослених у институцијама БиХ, те општег просека у БиХ, што дестимулише и тренутно запослене и кандидате за пријем у ОС БиХ – наводи Кришто.

Председавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност у ПС БиХ Сифет Поџић открива да се о овоме разговара већ годину дана и да се већина чанова комисије усагласила да треба ићи на повећање плата.

- Надам се да ће то проћи, не само због одлива кадра из ОС БиХ, већ и због тога што је су њихове плате заиста мале у односу на оно што раде – тврди Поџић који каже да не би требало бити проблема „јер то није велики новац“.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић (СНСД) пита Борјану Кришто одакле мисли узети 9,3 милиона КМ.

- Војници не одлазе само због малих плата него и због лоших услова. Има много ствари које у највећем буџетском кориснику треба уредити прије него што се посегне за оваквом мјером. Мислим да нема смисла сада о томе причати; буџет је усвојен, новац за то није планиран – сматра Мајкићева.



Еуроблиц

e-max.it: your social media marketing partner