Бањалука - Да појединци у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ нису слијепо слиједили само упутства политичких странака из којих долазе, па су приликом одлучивања својим гласом подржали и неке по Републику Српску штетне одлуке, не би ни било потребно да Република Српска донесе закон о делегацији НСРС у Дому народа Парламентарне скупштине.

Ово је "Фокусу" рекла Душанка Мајкић, предсједавајућа Дома народа парламента БиХ, која је поздравила најаву премијера РС Милорада Додика да ће Народна скупштина РС ускоро донијети овај закон, којим ће бити прецизиранеобавезе делегата из РС о поступању и уважавању мишљења Скупштине РС, као приоритета у дјеловању на нивоу БиХ.

Мајкићева истиче да се десило да два делегата из РС подрже закон о попису БиХ, без обзира што члан 48 није уклоњен из овог закона, као и у случају када је било усвајање Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, гдје су два делегата гласали супротно делегатима СНСД-а.

- Није добро да се делегати у Дому народа дијеле по странкама. То раде посланици у Представничком дому, али у Дому народа искључиво се штите интереси народа из кога долазимо. Ту не би требало да су превелике разлике - нагласила је Мајкићева.

Она је истакла да су српски делегати оспорили много закона у парламенту БиХ, јер су сматрали да немају уставни основ, односно да није украдена надлежност од РС.

- Да неки закон не би био усвојен, неопходно је да од пет делегата из српског народа, четири гласају против.Три делегата из СНСД-а не могу срушити један закон, а за гласање за закон потребна су два гласа, односно Младен Иванић и Младен Шараба, могу донијети одлуку о сваком закону - објашњава Мајкићева.

Она је појаснила да у Представничком дому гласови 10 посланика могу да сруше неко, за српски народ, неповољно законско рјешење, сли ако се то не би догодило, због неких разлога, једини начин да се закон стопира јесте став делегата Дома народа.

Аутор: Биљана Гагула - Фокус

e-max.it: your social media marketing partner