Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић питала је данас министра правде БиХ Јосипа Грубишу како тече извршавање одлука Уставног суда БиХ, уз напомену да је од 2005. године до данас донесено 94 рјешења о неизвршењу одлука Уставног суда БиХ, од којих није извршено 13 тих рјешења.

"Мене интересује о којих 13 рјешења се тачно ради, од кад датирају и на кога се односе", питала је Мајкићева.

Министар правде БиХ Јосип Грубиша прецизирао је да се пет одлука односи на оцјену уставности, а осам одлука су у сфери апелационог поступка.

Према његовим ријечима, када је ријеч о оцјени уставности по једну одлуку је требало да спроведу Парламентарна скупштина БиХ, Парламент Федерације БиХ и Народна скупштина Република Српске, а ријеч је о области поштовања људских права и слобода и обавези усклађивања закона са Уставом БиХ.

Када је ријеч о апелационом поступку, објашњава Грубиша, ријеч је о повреди Устава БиХ која се тичу правних питања – правичног саслушања, правне сигурности и права на имовину.

Он је подвукао да сва ова рјешења Уставног суда БиХ нису спровеле надлежне институције, а да ће више детаља о овој проблематици Мајкићевој упутити у писаном облику.
Мајкићева је прихватила овај одговор.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић питао је зашто су велике гужве на граничном прелазу између БиХ и Србије, између Зворника и Лознице, али је остао без одговора јер није било представника Министарства безбједности БиХ, који су надлежни за овај проблем.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић најавио је данас да ће БиХ на заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Хрватске покренути питање коришћење хидроакумулације Бушког језера.

Према његовим ријечима, међудржавни споразум који би се односио на коришћење хидроакумулације између БиХ и Хрватске није потписан, али ће БиХ свакако тражити уврштавање те теме у дневни ред сједнице.

Ово је био Звиздићев одговор на питање посланика Маје Гасал-Вражалица /ДФ/, која је затражила појашњење односа двије земље о овом питању, истичући да се ради о највећем вјештачком језеру у Европи.

Извор: СРНА

ustavni sud bih

e-max.it: your social media marketing partner