Бањалука, Сарајево - Кадар из Републике Српске у Заједничком штабу Оружаних снага и Министарству одбране БиХ, иако је то обећавао, није спријечио да поручник из Новог Града Ненад Павић буде процесуиран због гласања на референдуму о Дану Републике.

Документи који су у посједу "Гласа Српске" показују да је Заједнички штаб Оружаних снага БиХ, у којем је замјеник начелника из Републике Српске генерал-мајор Мирко Тепшић, наредио спровођење провјера у вези са припадницима Оружаних снага који су снимљени да гласају на референдуму одржаном 25. септембра. Осим тога што Тепшић није спријечио процесуирање, поручника Павића није заштитио ни замјеник министра одбране БиХ из Републике Српске Борис Јеринић, упркос више пута јавно датим обећањима да ниједан војник неће одговарати због изласка на референдум.

Изостанак реакције српског кадра резултирао је покретањем дисциплинског поступка против поручника Павића, који се, увидјевши да нема никакву заштиту у Оружаним снагама и Министарству одбране, обратио за помоћ у заштити људских права парламентарном војном повјеренику Бошку Шиљеговићу.

Документи који су у посједу "Гласа Српске" потврђују да је Заједнички штаб Оружаних снага БиХ наредио спровођење провјера и затражио информације о предузетим корацима против двојице војника на основу снимка са бирачког мјеста емитованог на једној од федералних телевизија. На снимку емитованом на дан референдума идентификован је Павић, али не и други војник у униформи. Поступајући на основу наређења Заједничког штаба, командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал-мајор Драган Вуковић затражио је од подређених информације о томе да ли је идентификован други војник са снимка и шта је предузето против Павића.

У рјешењу о покретању дисциплинског поступка против Павића, које је такође у нашем посједу, наведено је да је он гласањем на референдуму повриједио одредбе Закона о одбрани и Закона о служби у Оружаним снагама БиХ и Етичког кодекса понашања војних лица у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, што представља тежу повреду Правилника о војној дисциплини и дисциплинском поступку.

Замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Мирко Тепшић каже да се он противи покретању дисциплинског поступка против Павића.

- Поступак је покренуо командант бригаде тактичке подршке и он је у току. Право на покретање поступка је аутономно право команданта јединице. Лично мислим да ту нема кршења војне дисциплине и да није требало водити дисциплински поступак. Надлежни старјешина попустио је под притисцима који су долазили са разних страна. Ту је ријеч о политичкој причи - каже Тепшић.

На опаску да је Заједнички штаб, у којем је замјеник начелника, издао наредбу о спровођењу истраге, Тепшић каже да је начелник Анте Јелеч на једном брифингу својим закључком дао задатак да буду прикупљене информације о чему се ту ради.

- Тај документ који имате је производ тог његовог задатка. Тако се дошло и до информације да је спроведен један дисциплински поступак и зато знам да имамо само један такав случај. Пратићу ток поступка, а постоји и могућност провјере да ли је лице које је покренуло поступак поступило у складу са прописима. Предузео сам све што сам могао да се ситуација у вези са референдумом држи под контролом. Није добро што се ту ушло у процес дисциплинске одговорности. То ће имати негативне рефлексије на стање међуљудских односа у конкретној јединици, а и шире - рекао Тепшић.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић јуче није одговарао на телефонске позиве. Он је раније изјавио да војник против којег је покренут дисциплински поступак неће бити кажњен, а када је отворен дисциплински поступак, понудио му је правну помоћ.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да покретање дисциплинског поступка против Павића на веома лош начин говори о статусу српских представника у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

- У овом случају кључни људи из српског народа у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ нису учинили довољно да се ово не догоди. Замјеник министра одбране из српског народа све вријеме је говорио да ти људи неће бити санкционисани, а сада се води поступак са неизвјесним исходом. Кључно питање је зашто замјеник министра одбране прелази преко овога и шта ради српски кадар у Заједничком штабу Оружаних снага, шта ради генерал Мирко Тепшић, који је замјеник начелника Заједничког штаба за операције и који има одговорност да брине о припадницима свог народа у Оружаним снагама - рекла је Мајкићева и додала да су само три права забрањена активним професионалним војним лицима - на штрајк, политичко и синдикално организовање.

Столац

Насупрот брзој реакцији и укључивању свих ресурса у истрази против поручника Ненада Павића, под тепих је гурнута анонимна пријава против припадника Оружаних снага БиХ Зијада Вујиновића.

Он је генералном инспектору Министарства одбране БиХ пријављен да се тукао на гласачком мјесту у Стоцу и односио гласачки материјал у серији инцидената због којих су избори у тој општини прекинути.

Горан Маунага

porucnik pavic OS BiH

e-max.it: your social media marketing partner