nova-za-sajt111

Наш искључив став неће бити мијењан, а он подразумијева да ће БиХ бити дејтонска или је неће бити. Не постоји ниједна друга политичка партија која сматра да је питање опстанка и јачања РС питање свих питања.

Изјавила је то кандидат СНСД-а за Парламент БиХ Душанка Мајкић.

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора?

МАЈКИЋ: Очекујем да СНСД побиједи и да у Парламенту БиХ имамо приближан број гласова као и сада, дакле осам посланика, те да ће коалиција СНСД-ДНС-СП имати већину у парламенту РС. Очекујем да ћемо добити подршку да у Сарајеву наставимо одбрану интереса РС као што је СНСД и до сада чинио. Очекујем да већина у Народној скупштини РС буде формирана без уцјењивања из коалиције "Домовина" или сличних политичких партија.

* ГЛАС: Дуго сте у Парламенту БиХ. Који су главни циљеви за наредни мандат уколико добијете подршку гласача?

МАЈКИЋ: Што се тиче економског програма, направљена је страначка платформа која обухвата све области из тог сегмента, али ја сам више фокусирана на активности у вези са институцијама БиХ гдје би требало да наставим да радим оно што сам радила претходних десет година. Наш искључив став неће бити мијењан, а он подразумијева да ће БиХ бити дејтонска или је неће бити. Кренућемо интензивно у враћање одузетих надлежности РС, а разлога за то је много. Да је БиХ остала онаква каквом је третира Дејтонски споразум, она би имала само три министарства, а сад их има девет, имала би мали број институција и запослених, а сада има 73 институције и 23.000 запослених. Да је то испоштовано, администрација на нивоу БиХ би нас коштала мање од 100 милиона КМ годишње, а данас нас кошта десет пута више.

* ГЛАС: Који су први изазови са којима ће се суочити српски представници у Парламенту БиХ?

МАЈКИЋ: Први изазови су повезани са оним што је најављено на посљедњем састанку код њемачког канцелара Ангеле Меркел. Показаћемо, као што смо и до сада, да било какво преуређење БиХ не може проћи без става СНСД-а. На том састанку из БиХ нису били људи који могу да доносе одлуке, јер БиХ нема владу него Савјет министара, чије су могућности ограничене. То се нарочито односи на крупне одлуке као што је питање уставних надлежности.

* ГЛАС: Зашто да грађани гласају за Вас и СНСД, а не за неког другог?

МАЈКИЋ: Зато што не постоји ниједна друга политичка партија која сматра да је питање опстанка и јачања РС питање свих питања. Други разлог је то што је на политичкој сцени у РС једино лидер СНСД-а Милорад Додик државник. Он, за разлику од других политичара који мисле само о резултату на предстојећим изборима, размишља о томе каква РС је најбоља за будућа покољења, а то је размишљање државника. Визију РС за данас и сутра има једино Додик. Безидејна опозиција, изузев што жели да сруши СНСД с власти, нема ниједну идеју како да направи нешто што би било корисно и значајно за грађане.

* ГЛАС: Како оцјењујете кандидате других политичких партија и њихове програме?

МАЈКИЋ: Милорад Додик нема конкуренцију, а његов противкандидат Огњен Тадић нема референтну политику. Веома је важно питање ауторитета личности која се бира за предсједника РС. Те двије личности никако не могу да се пореде. Имала сам прилику да видим понашање Тадића у претходном сазиву Парламента БиХ. Никад није имао ниједну идеју, иницијативу, нити гест који би ишли у прилог интересима РС. Неупоредиви су и кандидати за члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Младен Иванић. Не памти се да је Иванић, иако је био два мандата у Сарајеву, урадио било шта што би било у интересу грађана ове земље. То што се опозиција појављује у великом обиму у федералним медијима, који уживају у српској мржњи и неслози, говори о томе да се они боре за гласаче у ФБиХ. То ће једног дана морати да објасне грађанима РС који то сигурно препознају, па ће знати и да изаберу онога ко ће моћи да штити њихове интересе.

Народ препознао рад

* ГЛАС: Да ли је Ваш досадашњи рад гаранција да ћете истрајати на приоритетима са којима излазите пред гласаче?

МАЈКИЋ: Мислим да нема потребе да дајем било какве гаранције, јер је досадашњи рад СНСД-а, као ниједне странке до сада, потврдио нашу политику. Оно што смо радили и начин на који нас грађани сусрећу, дају нам подршку и препознају као неког ко се тиме бавио на најбољи начин, уз поруку 'чувајте нам РС', најбољи су доказ да смо испунили обећања и да ћемо то и даље чинити.

nova-za-sajt22

Горан Маунага - Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner