Изванредан текст новинарке Мирјане Кусмук о суноврату правосудног система БиХ, који је настао одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ о поништењу пресуде Суда БиХ против Зијада Турковића и осталих.

Увјерили смо се, много пута до сада, да у БиХ једино функционише селективна правда, уперена једино против српског народа. Многи примјери су показали да су Суд БиХ и Тужилаштво БиХ одавно изгубили сваки кредибилитет, да се константно повећава број најтежих кривичних дјела, да се не процесуирају најтежа дјела ратних злочина против српског народа, да многе завршене истраге стоје дубоко скривене у њиховим ладицама.

Нема обрачуна са криминалом у БиХ све док се судије и тужиоци, а нарочито челни људи Суда и Тужилаштва БиХ доводе у директну везу са политичким Сарајевом, које креира одлуке које ови потом само спроводе.

Хоће ли коначно сав тај апсурд увидјети међународна заједница, која није за руку доводила на кључне позиције у правосуђу ауторитете "који највише знају", већ оне који су "најспремнији да их слушају".

Дуго су нама из Републике Српске неаргументовано спочитавали како желимо да срушимо (неуставне) институције попут Суда и Тужилаштва БиХ, јер нису испунили ни један аргумент због којих су формирани.

Данас видимо да ће то исто правосуђе само себе урушити и тиме завршити срамну и недостојну причу свог постојања. Резултате хаоса који су нам оставили, тешко да ће ова земља преживјети. Они су своју судбину ионако већ ријешили. Убијеђена сам да ће први људи Суда и Тужилаштва БиХ заузати кључна мјеста у бошњачким политичким партијама.

На нама је само да то сачекамо.

Душанка Мајкић

e-max.it: your social media marketing partner