Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ морао би да одговори због чега Суд БиХ са 4.000 неријешених предмета даје најлошије резултате, сматра посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Мајкићева је у ауторском тексту за магазин "Екстра" навела да у Извјештају за 2011. годину ВСТС-а, који је парламенту достављен тек 13. новембра 2012. године "нема свега онога што би требало да буде познато", а да је оно што је у Извјештају забрињавајуће. "У њему нема анализа правосудног система које би биле употребљиве за законодавне стратегије или предузимање неких других мјера извршне и законодавне власти с циљем ефикасности правосудног система", напоменула је Мајкићева, додајући да су зато оба дома одбила да га прихвате чак и као информативни документ.

Она је навела да се из извјештаја може закључити да је за годину дана донесено свега 17 пресуда и истакла да је невјероватно да један судија рјешава нешто више од једног предмета за годину дана.

"Неки познаваоци прилика у правосуђу рекли су да је ово незабиљежено у историји правосуђа. Оваква неефикасност постоји још само у Хашком трибуналу", истакла је Мајкићева, напомињући да у кантоналним и окружним судовима један судија годишње рјешава више од сто предмета.

Према њеним ријечима, ако Суд БиХ настави са оваквом неефикасношћу, за 10 година ријешиће само 170 предмета, а тада више неће бити жив нико од починилаца.

"БиХ не треба такав суд", истакла је Мајкићева, наводећи да тако скупа судска правда не постоји нигдје у свијету.

Мајкићева је упитала какве норме важе за Суд БиХ и како је могуће оваквим судом остварити Стратегију суђења за ратне злочине, те и указала да у Извјештају нема ни одговора на питање како је могуће да 10 година након реформе правосуђа постоје неријешени предмети стари 20 година.

"Да ли неко треба да одговара за 8.000 предмета старих више од 10 година? Сутра ће БиХ пред Европским судом за људска права у 8.000 предмета одговарати за суђења у неразумном року, а нема никакве механизме да било шта учини да овај проблем буде ријешен", упозорила је Мајкићева.

Она је истакла да је слично стање и у Тужилаштву БиХ, гдје је у просјеку, један тужилац током 2001. године подигао 6,3 оптужнице.

"У 252 предмета са оптужницама закључен је 131 споразум о признању кривице, што значи да није било суђења. Из тога слиједи да је сваки тужилац на суду заступао само три предмета за годину дана", навела је Мајкићева.

Срна
e-max.it: your social media marketing partner