САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ, Душанка Мајкић коју је делегат СБиХ Хилмо Неимарлија уз српске делегате оптужио као највећег кривца за то што БиХ нема текста химне, рекла је "Гласу Српске" да је ријеч о "замјени теза" и скретању пажње са круцијалних питања у БиХ. Неимарлија је јуче упутио препоруку предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу и министру правде Бариши Чолаку да обнове процедуру предлагања закона о државној химни БиХ. Неимарлија је био предсједник Комисије за избор текста химне која није добила подршку Дома народа крајем јула ове године. Он наводи да су "кривци" за то делегати из РС који су гласали против мишљења уставноправне комисије о његовој уставноправној валидности и против приједлога Представничког дома о његовом разматрању у другом читању.

Мајкићева је констатовала да је ријеч о беспотребном губљењу енергије од које грађани БиХ неће имати никакве користи.
- Сматрам да је стање у БиХ такво да политичку енергију треба усмјерити у рјешавање питања која су од заједничког интереса за сва три народа у БиХ, а не трошити је на питање текста химне. Око химне ћемо се лако договорити оног момента када постигнемо сагласност на кључним питањима - истакла је Мајкићева. Додала је да БиХ није једина земља која има као химну само мелодију.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић и члан Комисије рекао је да је на текст химне стављена тачка, те да исти текст и иста комисија не могу да буду укључени у његово евентуално разматрање.
- Ко ће сачинити текст који ће одговарати и Србима, и Хрватима, и Бошњацима, и осталима? То је напросто немогуће - казао је Јовичић.
e-max.it: your social media marketing partner