Писмо које је предсједница Суда БиХ Медџида Кресо упутила ОХР-у, ЕУСР-у, Амбасади САД и на још неке адресе, али не и надлежним институцијама БиХ, поводом иницијативе Колегијума Тужилаштва БиХ за измјене Закона о кривичном поступку како би се побољшала ефикасност процесуирања ратних злочина показује да правосуђе БиХ није независно. Међутим, њен приједлог да се у дневни ред данашње сједнице тог дома уврсти расправа о овом писму није прихваћен.

Душанка Мајкић из СНСД
изразила је незадовољство покушајем ограничавања могућности посланицима да предлажу нове тачке дневног реда. 
- Навикните се већ једном у овом парламенту да чујете и другачија мишљења. Зашто би се право једнима да предлажу тачке дневног реда дозвољавало, а другима оспоравало - казала је Мајкићева. Колегијум Тужилаштва БиХ покренуо је иницијативу за измјену Закона о кривичном поступку како би тужиоцима било омогућено право жалбе на рјешење Суда БиХ за приједлоге за преношење поступака за мање сложене предмете ратних злочина на ниже правосудне нивое.

Приједлог за одгађање изјашњавања о личној карти и пребивалишту

Представнички дом обавио је расправе о приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о личној карти и Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, током којих је предложено да се изјашњавање одгоди ради постизања договора о овим актима.

Приједлогом измјена и допуна Закона о личној карти предвиђено је да нове личне карте садрже електронски меморијски чип са биометријским подацима.

У комисијској фази бошњачки представници изразили су неслагање са амандманима Савјета министара да натписи на личној карти буду и ћирилицом и латиницом, те да се на захтјев подносилаца захтјева за издавање личне карте омогући навођење ентитетског држављанства на полеђини овог документа, за разлику од хрватских и српских представника који су их подржали.

Приједлогом измјена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ прописују се докази које лица морају предочити надлежним органима приликом пријаве пребивалишта и боравишта.

В.Д.
e-max.it: your social media marketing partner