Посланици Представничког дома Парламента БиХ разматрали су извјештај о извршењу буџета институција БиХ за 2010. годину у којем је наведено да је дефицит на крају прошле године износио 71,9 милиона марака. Највише реплика током расправе изазвао је замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић, који је упутио критику посланицима што се баве овим питањем, а не буџетом за идућу годину.

Касумовић је рекао да би посланици требало да од Предсједништва БиХ затраже приједлог буџета за 2012. годину и уразуме Савјет министара да не троше милионе марака на закупе за институције БиХ. Нагласио је да се стиди што је замјеник министра "у држави која толико пара баца". Велики број посланика негирао је Касумовићеву тврдњу да нису тражили приједлог буџета за 2011. и 2012., те смањење издвајања за закуп. Нагласили су и да Касумовић не би смио да даје политичке оцјене.

Посланица СНСД-а Душанка Мајкић истакла је да Касумовић није одговорио ни на једно од питања постављених током расправе.

- Парламент је такође одговоран за трошење буџетског новца, јер се парламент заобилази када је ријеч о трошењу - рекла је Мајкићева и нагласила да у БиХ постоје институције, попут Канцеларије за реформу јавне управе, чије извршење буџета износи свега око 20 одсто.

Она је предложила посланицима да подрже закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да преиспита рад институција обухваћених буџетом БиХ за 2010. годину, да утврди разлоге њихове неефикасности и о томе обавијести Парламент БиХ.

"У многим земљама питање једног цента потрошње средстава, односно расхода институција је толико озбиљно да се никад ниједна држава неће усудити да један цент потроши мимо знања парламента. То важи свуда изузев код нас", казала је Мајкић.

По њеним ријечима, евидентно је да се појављује одређен буџетски дефицит око 72 милиона КМ, што говори да ће се институције морати у наредном периоду понашати одговорније и водити рачуна како се новац троши, тим прије што знамо да немамо буџет за 2011. годину, да нисмо постигли договор о документу оквирног буџета 2012.-2014. и да то све усложњава ситуацију.

Она је предложила закључак којим се обавезује Савјет министара да направи  анализу и утврди разлоге за остваривање вишка расхода над приходима  у 2010. и о томе информише ПСБиХ.         

Она сматра да је забрињавајуће стање и када се говори о институцијама које имају најмањи проценат извршења буџета. Предложила је закључак да се задужи Савјет министара да преиспита рад тих институција, утврди разлоге њихове неефикасности и о томе упозна ПСБиХ.

"Парламент утиче на буџет само оног момента кад га усваја. Послије сви врше измјене унутар Савјета министара, унутар Министарства финансија, а да парламент на то нема никаквог утицаја. То је незамисливо у парламентарним демократијама", тврди Мајкић.
e-max.it: your social media marketing partner