У Сарајеву се одржава конференција под називом "Процес напредовања професионалних војних лица у Оружаних снага (ОС) БиХ (Једнаке могућности за прекатегоризацију и унапређење уз поштивање начела транспарентности)", у организацији парламентарног војног повјереника БиХ и уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Циљ конференције је указивање на чињенице и расправа о уоченим неправилностима у процесу унапређења и напредовања у служби у ОС БиХ, те сагледавање активности које су до сада предузете на њиховом отклањању, као и оних које је потребно предузети у наредном периоду. Највећи број притужби запримљених у Канцеларији парламентарног војног повјереника односи се управо на питање процеса напредовања у служби у ОС БиХ. Уочена је нетранспарентност процедура унапређења, необјављени и неускладени подзаконски акти, одређене неправилности и изражена субјективност приликом оцјењивања припадника ОС БиХ.

Иако су већ предузети кораци ка транспарентнијем провођењу процедура, те давању једнаких могућности за напредовање припадницима ОС БиХ према личним и професионалним квалитетима и у том правцу издата препорука војног повјереника, и даље су остали неријешени поједини уочени проблеми.

Учесницима конференције се, између осталих, обратила и предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, Душанка Мајкић, шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, амбасадор Флетцхер М. Буртон, представници Министарства одбране БиХ и Оружаних снага БиХ.

У току рада конференције је формирана радна група чији је задатак да формулишу закључке који ће, истовремено, послужити као смјернице за наставак рада у овој области.

e-max.it: your social media marketing partner