Иако су и домаћи и међународни званичници у БиХ сагласни у оцјени да је безбједносна ситуација у БиХ задовољавајућа, послије чега је најављено и смањење броја страних војника, Савјет безбједности УН недавно је донио одлуку о продужењу мандата ЕУФОР за још годину дана.

Политичари и аналитичари у Републици Српској склони су да повјерују да ова одлука Савјета безбједности УН има везе с недавно представљеним извјештајем о стању у БиХ, који је пред овим тијелом образложио високи представник међународне заједнице, Валентин Инцко.

Новим-старим оптужбама на рачун Српске, Инцко је успио да излобира још који мјесец мандата за себе, али и да замаже очи међународној заједници, која је сматрала неопходним продужење мандата ЕУРОФ-а, упркос најављеном смањењу броја припадника. - С обзиром на то да су и даље присутни негативни трендови и нестабилност, неопходно је да ЕУФОР остане и да настави пружати помоћ ОХР и другим међународним организацијама у испуњавању својих мандата - казао је Инцко пред Савјетом безбједности УН.

Снаге Европске уније су 2004. године преузеле мировну мисију од стабилизационих снага НАТО, са задатком да осигурају да све стране наставе да се придржавају Дејтонског мировног споразума из 1995. године.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламентарној скупштини БиХ, рекла је да се очекивало да ће се мисија ЕУФОР привести крају.
- Коначну одлуку донио је Савјет безбједности. Мислим да је то повезано и с дјеловањем високог представника, који својим извјештајима увијек настоји да унесе дилему - истакла је Мајкићева и додала да је апсурдно говорити о опстанку ОХР 16 година након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Према њеним ријечима, нема никаве потребе да у БиХ капу кроје представници међународне заједнице, попут ОХР и ЕУФОР.

- ЕУФОР је учинио много добрих ствари, посебно када је ријеч о цивилној компоненти, али мислимо да је и та улога беспотребна, јер за њиховим присуством у БиХ више нема потребе - рекла је Мајкићева.

Одговарајући на наше питање да ли је одлука Савјета безбједности повезана и с терористичким нападом на зграду Амбасаде САД, Мајкићева је казала да Инцко унапријед пише писма која ће му обезбиједити опстанак у БиХ, јер нигдје неће имати тако добро плаћено радно мјесто.
- Инцкова мишљења наклоњена су само једној страни и толико постају уочљива да изазивају раздор и у међународној заједници - казала је Мајкићева.

С. ГАЈИЋ
e-max.it: your social media marketing partner