Очекивања Европске уније да би власти у БиХ идућа две до три седмице могле сaвладати три конкретне препреке на европском путу земље, врло су оптимистична. Како тренутно ствари стоје, испуњавање три ускива у овако кратком временском раздобљу чини се као немогућа мисија.

Предсједник Европског парламента Јерзи Бузек био је врло јасан током недавне посјете БиХ – конкретни помаци морају се направити у идуће три седмице, како би тијела ЕУ-а могла донијети позитивне одлуке. Конкретно, Европски савјет могло би донијети одлуку о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању ако се усвоје закони о државној помоћи и попису становништва те оствари напредак и позитивне промјене у случају “Сејдић – Финци”. Посланици из Републике Српске најавили су амандманско дјеловање на предложени закон, а већина оних из Федерације одбацивање таквог приједлога. Имајући у виду да су сукоби настали још око разматрања принципа самог закона мале су шансе да он буде усвојен, барем не у роковима које је поставио Брисел.

Песимизам у том погледу не крије ни посланица СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић. Она сматра да не постоји довољно политичке воље у Сарајеву, за испуњавање ова три услова.
-Било је ситуација када смо превазишли и сами себе и постигли договор. Али, то не радимо тако често и зато сумњам да ће се овај пут постићи договор. Ево, погледајте само прово]ење пресуде „Сејдић и Финци“, што је једна јасна обвеза која је врло једноставно могла бити проведена у кратком року.

Оно што се до сада урађено не сугерише да ће се то и догодити. Код неких постоје јасне амбиције да се кроз овај случај отвори знатно шири пакет уставних промјена, што је за Српску неприхватљиво. Око закона о попису становништва се већ годину дана скоро ништа не догађа, а када је ријеч о закону о државној помоћи видимо отпоре према нашим амандманима, па је и његово усвајање упитно, каже Мајкић.

Она напомиње како и ова три услова јасно показују разлике у виђењима будућности БиХ које постоје у два ентитета и три народа.
e-max.it: your social media marketing partner