САРАЈЕВО - Парламент БиХ би у четвртак требало да формира Истражну комисију која ће под лупу ставити уништавање вишкова наоружања и експлозива у земљи у протеклим годинама, јер су у овом процесу уочене бројне злоупотребе и незаконитости, потврдила је „Новостима“ председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Душанка Мајкић.
Хитност формирања овог тела посебно се наметнула после терористичког напада на зграду Амбасаде САД у Сарајеву и оцена стручњака за безбедност да потенцијални терористи могу врло лако да дођу до оружја у БиХ. Недавна афера о нестанку 11 тона експлозива, на коју је указао члан Председништва БиХ из РС Небојша Радмановић, у петак је добила својеврстан наставак - крађа експлозива из Фабрике војне индустрије „Бинас“ у Бугојну.

Инспектори Агенције за истраге и заштиту БиХ саслушали су управу предузећа, а из УНДП је саопштено да су наоружање и експлозив за које је установљено да су нестали у Бугојну, пронађени у фабричком кругу и одмах уништени због потенцијалне опасности.

- Учестале афере о несталом експлозиву, информације о незаконитостима и пропустима у Министарству одбране БиХ у вези уништавања вишкова наоружања, више су него забрињавајући, посебно због терористичких претњи - казала је Мајкићева.

Она је нагласила да војна складишта муниције и наоружања у БиХ нису безбедна, да нема прецизне евиденције о оружју и количинама експлозива, који остаје након делаборације оружја.

- Ако узмемо у обзир све те чињенице, као и податке Организације за европску безбедност и сарадњу да се из БиХ нелегално шверцује оружје у земље под ембаргом УН, није тешко закључити да исламски терористи могу врло лако доћи до оружја у Босни и Херцеговини - сматра Мајкићева.

ОДГОВОРНОСТ

И ПОРЕД низа пропуста у војно-безбедносној области, министри одбране и безбедности БиХ Селмо Цикотић и Садик Ахметовић ни не помишљају да поднесу оставке. Штите их бошњачки посланици у парламенту БиХ. Ахметовић је изјавио да се не осећа одговорним што је дошло до терористичког напада на америчку амбасаду у Сарајеву.

ОЈАЧАТИ МУП РС

Република Српска није сигурна од терористичких напада и других насртаја и да се мора ојачати Министарство унутрашњих послова како би на адекватан начин одбранило Српску.
- Српска се не може уздати у заједничке институције БиХ, нити у њене безбедносне агенције, већ се мора заштитити властитим снагама. Влада РС треба да обезбеди сва потребна средства, како би МУП на најбољи начин могао да функционише и тако обезбеди сигурност свим грађанима Српске.

Аутор: М. ФИЛИПОВИЋ - Новости
e-max.it: your social media marketing partner