Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић поручила је да посланици и делегати из Републике Српске (РС) неће пристати да под мотом јачања борбе против тероризма у БиХ буду усвојени закони којима ће се преузимати надлежности од Српске.

"Најновији терористички напад вехабија у БиХ министар безбједности БиХ Садик Ахметовић покушаће да искористи за доношење закона које раније није успио `прогурати` у парламенту, а којима се РС-у узимају надлежности", рекла је Срни Душанка Мајкић, која је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ. Осврћући се на Ахметовићеву изјаву дату након напада вехабије Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у Сарајеву да је у БиХ потребно јачати институционални и законодавни оквир за борбу против тероризма, Мајкић је рекла да се тероризму треба супротставити расположивим средствима.

"То значи да Ахметовић треба дати лични допринос да сарадња међу безбједносним агенцијама буде јача и боља, а не да тражи доношење закона којима се врши преношење надлежности", истакла је Мајкић.

Као најновији примјер покушаја игнорисања Републике Српске, Мајкић је навела Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању прања новца и финасирања терористичких активности, који је прошле седмице одбачен у Представничком дому.

"Ако су Ахметовићеве намјере биле добре, зашто је тај закон креиран у најужем кругу његових истомишљеника и зашто никоме од представника Републике Српске није пружена прилика да каже иједну ријеч о томе?", запитала је Мајкић.

Она је истакла да се у БиХ ништа не може десети, а да представници Републике Српске не изнесу став. "Имамо право на то, јер 49 посто БиХ чини Република Српска", рекла је Мајкић.
Све док се односи у БиХ не поправе Ахметовић не може очекивати да ће добити подршку за било шта што он и узак круг његових сарадника направе без консултација са Републиком Српском, каже Мајкић. 

На питање чија је одговорност то што нападач на зграду Амбасаде САД у Сарајеву, како се спекулише, није праћен током боравка у БиХ, Душанка Мајкић каже да је Комисија до сада више пута говорила о проблемима унутар бх. безбједносних структура.

"Тражили смо од министра безбједности да поднесе извјештај", казала је Мајкићева, додајући да особа која је "на челу Министарства безбједности мора да има ауторитет, а не да буде лице којем ће се агенције подсмијавати".

Срна
e-max.it: your social media marketing partner