БAЊAЛУКA - Потпредсједница Комисије за финансије и буџет Парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да је неопходно да се пропишу услови у којима се изнајмљују пословни простори за потребе институција БиХ и станови за њихове запослене. Она је од Савјета министара БиХ затражила информацију о томе које институције БиХ изнајмљују пословне просторе и колико се новца из буџета издваја за те намјене.

- Не постоје критеријуми на основу којих институције БиХ изнајмљују пословне просторе. Ниједном инструкцијом Министарства финансија и трезора БиХ није речено да то не могу бити палате и луксузни објекти. Није дефинисана ни величина простора, нити је јасно да ли објекат мора да буде у центру града да би нека институција функционисала, иако нема потребе за тим осим због амбиција њених руководилаца - рекла је Мајкићева. Она је истакла да у овој области влада хаос и да је могућа корупција приликом изнајмљивања објеката.

- Ревизорски извјештаји су показали да се највећи дио трошкова институција односи управо на изнајмљивање пословних простора - рекла је Мајкићева.

Поред изнајмљивања пословних простора, додаје она, велики проблем представљају и станови у којима бораве припадници Оружаних снага БиХ.

- Бројни војници који могу да станују у касарнама бораве у изнајмљеним становима. Министарство одбране БиХ плаћа годишње десет милиона за изнајмљивање станова за војнике и подофицире који треба да спавају у касарнама. Невјероватна је информација да они неће да спавају у кућама у којима су раније спавали страни генерали - закључила је Мајкићева.

Институције БиХ на закуп пословних простора, станова, складишта и осталих просторија годишње из буџета потроше 26,7 милиона марака. Само за изнајмљивање станова за запослене у институцијама годишње оде 8,33 милиона КМ.

Од 84.000 метара квадратних стамбеног простора који се узима под кирију чак 83.943 квадрата користи Министарство одбране за шта годишње плаћа више од осам милиона марака.

Аутор: В. К.
e-max.it: your social media marketing partner