Парламент Федерације БиХ (ФБиХ) усвојио је Нацрт измена и допуна Кривичног закона ФБиХ којим се предвиђа затворска казна до две године за сваког оног ко „негира почињен геноциде у БиХ“. Истовремено, на седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ (ПД ПСБиХ) расправљаће се о Предлогу закона о забрани негирања, минимизовање, оправдања или одобравања холокауста, злочина геноцида и злочина против човечности, који за починиоце ових дела предвиђа казну затвора у распону од осам дана до три године и новчану казну од 500 до 5.000 евра. Синхронизована активност СДА у Парламенту ФБиХ и Странке за БиХ у институцијама БиХ наишла је на жестоке реакције и одговор партија из Републике Српске, које су уверене да се иза свега крије намера „бетонирања лажне слике о РС као злочиначкој творевини“, како Српску етикетирају из Федерације.

Уколико се настави процедура доношења најављеног закона у Скупштини ФБиХ, из СДС-а су најавили да ће у Народној скупштини Републике Српске покренути иницијативу за доношење закона о допунама Кривичног закона Републике Српске, како би се санкционисали они који оспоравају Републику Српску.

- Кривични закон Републике Српске, овом допуном, треба да садржи и одредбу на основу које би се санкционисало свако квалификовање Републике Српске као „агресора“, „геноцидне“, „злочиначке творевине“ … За то посебно кривично дело била би запрећена казна до три године затвора.

Активности бошњачких партија, додаје он, представљају опасан преседан који треба да спречи било какве покушаје критичког утврђивања слике о недавној историји на бази чињеница, у корист наметнуте лажне слике о разлозима и карактеру грађанског рата на подручју бивше СФРЈ.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић каже да ће СНСД подржати иницијативу СДС-а, уколико бошњачке партије не одустану од „инквизиторских закона“.

- Сама чињеница да је у Парламенту Федерације усвојен такав инквизиторски нацрт закона, говори да тамо и нема Срба. Ако га усвоје и као предлог, то значи да нико од нас, српских посланика, више неће смети доћи на посао у Сарајево. Тада ће Лагумџија моћи попуњавати и српске позиције у институцијама БиХ, што им је крајњи циљ – каже Мајкићева.

Потез федералних власти, истиче она, јесте антидејтонски, и покушава се прикрити позивањем на пресуду Међународног суда правде у Хагу.

- Они пресуду тумаче на начин који није истинит – категорична је Мајкићева.

Аутор: П. Арсић
e-max.it: your social media marketing partner