Aко министар финансија и трезора БиХ сматра да буџет институција БиХ у идућој години треба да буде повећан, он у том случају неће бити ни усвојен. Рекла је ово "Гласу Српске" посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић, коментаришући изјаву министра финансија БиХ Драгана Вранкића да буџет БиХ у 2012. години мора да буде знатно већи него онај из 2010. године. Вранкић је захтјев за повећање образложио тиме да је "много више буџетских корисника". Коментаришући захтјеве из Српске за смањење буџета, он је истакао да "ако ће се штедјети, онда то мора бити учињено на свим нивоима, а не само на нивоу БиХ".

Вранкић је јуче послије сједнице Савјета министара БиХ изјавио да је Министарство финансија БиХ обавило свој дио посла.

- Уколико се мислимо финансирати у идућој години буџет мора бити усвојен до краја 2011. године - рекао је Вранкић.

Мајкићева је истакла да је став Републике Српске јасан, а то је да буџет мора да буде мањи за 15 до 18 одсто у односу на прошлогодишњи.

- Када се погледају ревизорски извјештаји институција БиХ онда то смањење буџета може ићи и више од тога - казала је Мајкићева.

Она је истакла да ће на Фискалном савјету БиХ, који је заказан за сутра, Република Српска инсистирати на умањењу буџета институција БиХ и да је "недопустиво да јавним новцем бахато располажу институције од којих немају користи ни ентитети ни БиХ у цјелини".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Драго Калабић сматра да је Вранкић изјавом да буџет БиХ за идућу годину мора да буде знатно већи од прошлогодишњег прешао "црвену линију".

Калабић је упитао "шта је Вранкић до сада радио са парама и зашто бјежи да каже посланицима како је трошио буџетска средства у БиХ".
- Не жели да објасни како је у претходном периоду трошио средства, а тражи додатна. Вранкић их више неће трошити како их је трошио - рекао је Калабић и додао да ће "Вранкић то што је радио и ради морати да објасни идућих дана".

- Имамо много питања за Вранкића. Чију политику спроводи и за чије интересе ради. О овоме ћемо разговарати на сједници Представничког дома 27. октобра - поручио је Калабић.

Сједница Фискалног савјета заказана је за сутра, а на њој би требало да буде разговарано о висини буџета БиХ, као и буџетима ентитета за 2012. годину.

Министарство

Из Министарства финансија Републике Српске јуче су "Гласу Српске" рекли да ће се Савјетодавна група Фискалног савјета састати данас.

- Послије тог састанка биће формиран коначан став и начин наступања представника Републике Српске на сједници Фискалног савјета - рекли су из Министарства финансија Републике Српске.

Аутор: Жељка Домазет
e-max.it: your social media marketing partner