Председник Федерације БиХ Живко Будимир, чија партија (Хрватска странка права) је баштиник традиције Анте Павелића, тражио је од директора Канцеларије за јужну и централну Европу при Стејт департменту Џенифер Браш подршку за издвајање Посавине из Републике Српске. Срби му поручују да Српску не могу угрозити никакви Будимири, али да се он запита зашто га Хрвати у БиХ доживљавају као издајника! У саопштењу из Будимировог кабинета наводи се да је он лобирао за стварање дистрикта Посавина, те да то "не значи укидање" Републике Српске. Иако се тврди да формирање дистрикта у Посавини "нема за циљ смањење територије" Српске, у образложењу следи да би у дистрикт ушао и део општина из Федерације, "што би истоветно, као и РС, смањило њену територију"?

Будимир је уверавао хрватске исељенике у Америци да су националне странке током досадашње владавине довеле хрватски народ у БиХ у неравноправан положај, те најавио да ће владавина "платформаша" (коалиције окупљене око СДП-а Златка Лагумџије) то стање побољшати.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић поручила је да "сваки озбиљан политичар, што Будимир очигледно није, зна да међународна заједница неће дозволити прекрајање двоентитетског уређења и отварање Дејтонског споразума".

- Уместо што се упушта у немогућу мисију, као председник ФБиХ, требало би да се побрине за положај Хрвата у том ентитету, које Српска, зарад очувања принципа равноправности три народа, мора да штити и од њега - закључила је Мајкићева.

Батине

Подсетимо, Живко Будимир је недавно добио батине на једној свадби у Кисељаку код Сарајева (место насељено Хрватима) јер његови сународници не могу да му опросте што је ушао у коалицију са лидером СДП-а Златком Лагумџијом.
e-max.it: your social media marketing partner