Делегат СНСД-а Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да је циљ иницијативе СДС-а и ПДП-а о измјенама пословника Представничког дома да се што прије приступи избору комисије за избор и именовања и уз подршку четири посланика из Републике Српске и уз помоћ бошњачких гласова заврши избор Савјета министара.

Мајкићева је оцијенила да је то незапамћен случај да они који су изгубили изборе бирају према свом нахођењу што ће им омогућити да буду изабрани у Савјет министара.

Она је рекла за Алтернативну телевизију да ће измјена пословника бити додатна провалија у коју пада БиХ, што треба и омогућити, ако им је то циљ.

- Ако за измјену пословника обезбиједе 22 гласа, то значи да ће и за избор Савјета министара моћи да обезбиједе исти број гласова. Ово је испипавање пулса - објаснила је Мајкићева, која је напоменула да нико не помиње да је Парламентарна скупштина дводома скупштина и да се све, осим потврђивања Савјета министара БиХ, усваја у оба дома.

Говорећи о АНП-у, који је требало да се нађе на дневном реду предстојеће сједнице Савјета министара, Мајкићева је подсјетила да је овај документ девети пут скинут са дневног реда, јер је то тражио Мирко Шаровић, те упитала зашто то стално и због чега се о њему не гласа.

Коментаришући информацију да је на предстојећој сједници Савјета министара на дневном реду питање миграција којим се жели наметнути споразум, који је донио министар безбједности Драган Мектић, а предвиђа да на источну границу буде упућена Федерална полиција као испомоћ Граничној полицији, Мајкићева је објаснила да једино директор Граничне полиције може поднијети захтјев за помоћ у чувању границе уз претходни договор са ентитетима и Брчко дистриктом.

- Како је то замислио Мектић, то је покушај нарушавања Устава БиХ јер је изгледа заборавио да је тај консензус кључни проблем у БиХ - истакла је Мајкићева.

Она је упитала да ли је БиХ у стању да се суочи са изазовом миграција, шта ће се догодити у случају повећаног прилива миграната и шта о том питању предлаже Савјет министара.

Извор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner