Бањалука - Жеља власти самопроглашеног Косова да по питању евентуалног укидања царинских такси и отварања тржишта за робу из БиХ успоставе блиску везу са Сарајевом, а да у томе изоставе Републику Српску, апсурдна је и немогућа, јер за развој билатералне сарадње са овом земљом морају имати и сагласност српских представника.

Оцијенили су то у петак званичници и привредници у Републици Српској, поводом изјаве предсједника покрета Самоопредјељење и кандидата за новог премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће питање наметнутих такси на производе из Србије са Београдом бити ријешено на бази реципроцитета, а да, када је о БиХ ријеч, Сарајево не буде третирано на исти начин. Курти је навео да не жели да Република Српска буде препрека у добрим односима између Албанаца и Бошњака. Како тврди, он је примијетио да су од 52 предузећа из БиХ, која пласирају робу на тржишту Косова и Метохије, 47 из Српске, па ће то питање најприје размотрити са експертима у новој влади.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић (СНСД) рекла је “Гласу Српске” да се у тим изјавама Аљбина Куртија не може закључити да постоји било каква промјена досадашње политике која би ишла у правцу смиривања напетости у том дијелу Србије.

- Оно што посебно пада у очи је да је случај Косова и Метохије са његове стране и даље третиран као “суи генерис”, односно посебан и специјалан, гдје се свјесно занемарује да се ради о територији Србије. Због тога Курти настоји потпуно раздвојити и питање односа према Београду и Сарајеву, желећи успоставу блиске сарадње са Сарајевом, али не и са Републиком Српском и Бањалуком, што је потпуни апсурд - навела је Мајкићева и нагласила да колико год то била жеља косовских Албанаца, они се морају помирити с тим да за развој билатералне сарадње са БиХ морају имати и сагласност српских политичких представника.

Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner