Члан Предсједништва СНСД-а и делегат те странке у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић, у изјави за РТРС, каже да није оптимиста да ће у догледно вријеме доћи до формирања новог Савјета министара БиХ.

Коментаришући недавне прогнозе лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића који је као рок за формирање Савјета министара одредио средину маја, Мајкићева истиче да тренутна политичка ситуација, према њеним ријечима, не пружа ниједан доказ који би говорио у прилог Човићевом оптимизму.

– И поред добре воље коју лидер ХДЗ-а показује да се што прије формира нови Савјет министара, искрено сумњам да је то могуће. Немам ниједан доказ који би говорио у прилог томе. Парламент БиХ не ради, а сада ни Савјет министара с обзиром да хрватски министри не долазе на сједнице. По томе се види какво је тренутно стање и ништа не говори да би се оно могло промијенити – каже Мајкићева.

Она, између осталог, сматра да предсједник СДА Бакир Изетбеговић “не показује никакву вољу да се процес формирања новог Савјета министара одблокира”, те да би Изетбеговићу, како тврди, било идеално да Парламент БиХ ради, а да Савјет министара остане у актуелном саставу.

– Међутим, такво задовољство нећемо му пружити. Овако како сада функционишу ствари у Савјету министара за Изетбеговића је идеално. Има саговорнике из Републике Српске који прихватају све што им се каже, с њима он нема никаквих проблема и зашто би правио власт са СНСД-ом с којим зна да неће моћи да ради на тај начин. Зато покушава да одлаже формирање новог Савјета министара колико је год то могуће – тврди Мајкићева.

На питање да прокоментарише тврдње из ПДП-а и СДС-а да постоји “тајни договор” Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића о томе да се Годишњи национални програм (АНП) за приближавање БиХ НАТО ових дана пошаље у Брисел, те да би тај посао, наводно, требало да обави министар одбране БиХ у техничком мандату Марина Пендеш, Мајкићева одговара да “тако нешто могу да тврде само политички дилетанти”.

– Да такав договор постоји он се не би могао сакрити. Ствари морају бити брзо видљиве. Експлицитан став СНСД у вези активације МАП-а јесте да то не може урадити ниједна политичка странка. То је питање народа, а не странке. То је наш став који стално понављамо, од којег не одступамо и око којег се не игра. То што тврде из СДС-а и ПДП-а представља више анимозитет и однос према СНСД-у, кога не могу да побиједе на изборима, него што је то однос према стварности. Они добро знају да Милорад Додик чврсто брани интересе Републике Српске. Не би ни Изетбеговић толико страховао од уласка СНСД-а у власт на бх. нивоу да то није тако – каже Мајкићева.

Она додаје и то да би, чак у случају да неко из реда хрватских или бошњачких министара у Савјету министара БиХ “на своју руку” пошаље АНП у Брисел, реализација циљева из тог програма, како каже, била немогућа у Републици Српској.

– Било ко из реда хрватског или бошњачког народа може то да уради, али остаје питање испуњења обавеза. Да ли пола БиХ може да испуни обавезе по МАП-у? Не може! Ако Република Српска у нечему није учествовала, онда нема ни обавезу да то испуњава. Једно је питање отићи и однијети МАП, а друго радити на његовом испуњавању. Врло је неозбиљно од било кога да тако нешто изјави – рекла ке Мајкићева за РТРС.

e-max.it: your social media marketing partner