Бх дипломатија, још једном је показала своје право лице. Без сагласности Предсједништва БиХ и Министарства спољних послова, амбасадорка БиХ у Израелу Јелена Рајаковић, присуствовала је отварању америчке амбасаде у Јерусалиму.

Тако бар наводе Израелскo министартво спољних послова, тамошњи медији и поједини домаћи. О томе, наравно, надлежне бх. институције, Предсједништво БиХ и Министарство спољних послова, не знају ништа. Док домаћа стручна јавност, овакав поступак бх. амбасадорке осуђује, из ове амбасаде негирају ове тврдње.

Израелско министарство спољних послова потврдило је да је на отварање било позвано 86 земаља, а да су 33 потврдиле присуство, међу њима, како се на списку види, и БиХ. Иако се у том друштву нашла и Србија, они су у посљедњи тренутак, отказали долазак. Још више забрињава чињеница да Предсједништво БиХ није било упознато о поступцима бх амбасаде у Израелу.

"Да вам кажем нисам имао ту информацију. Нису требали то да раде без консултација са Предсједништвом", рекао је члан Предсједништва БиХ Бакир Узетбеговић и додао да не зна како ће реаговати, јер је изненађен.

Ништа мање изненађен није био ни први човјек бх. дипломатије, ПДП-ов Игор Црнадак. Шта му ради партијска колегиница у Израелу и на који начин спроводи бх дипломатију, он каже, не зна.

"Ми као министарство нити дајемо сагласност, нити водимо евиденцију, нити пажљиво пратимо баш сваки догађај који се организује за дипломатске представнике у другим земљама, тако да ја заиста немам детаље око овог догађаја који се десио". изјавио је Црнадак.

То и не изненађује имајући у виду да Црнадак, брине само о властитим путовањима, каже СНСД-ова Душанка Мајкић. Пита: да ли смо дошли у фазу да нам амбасадори, у недостатку инструкција, сами одлучују на којим ће дипломатским догађајима присуствовати, иако би о томе, требало да брину Предсједништво и ресорно бх министарство.

"Ако знамо да ни у једној земљи, дипломате саме не доносе овакве одлуке, онда то јасно говори о БиХ као држави, али и о њеној дипломатији", истакла је предсједница Комисије за спољне послове у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић.

Писање страних, али и домаћих медија, о присуству представника БиХ на отварању америчке амбасаде у Јерусалиму, бх амбасадорка Јелена Рајаковић негира. У демантију за федералне медије поручује - одговорно тврдим да отварању америчке амбасаде у том граду, које је било праћено одређеним програмом и пријемом, нико из Амбасаде БиХ није присуствовао ни у једном дијелу.

"Раније, дан прије отварања америчке амбасаде у Јерусалиму, присуствовала сам пријему који је премијер Израела Бењамин Нетанијаху са супругом организовао у МИП- у Израела за чланове породице америчког предсједника, сенаторе и конгресмене, стране дипломате и домаће високе званице. Том позиву сам се одазвала", тврди Рајаковић.

"Амбасадорка се појавила везано за конкретан догађај. У којој је она форми и у ком дијелу присуствовала, то је мање битно. Очито да се дигла гужва и сада се треба некако оправдати", додала је Мајкић.

Ако се информације о присуству представника БиХ покажу тачним, то ће представљати кршење става Предсједништва БиХ, које је 21. децембра прошле године донијело одлуку о уздржаности у вези с гласањем у Генералној скупштини Уједињених нација о Резолуцији која би одбацила одлуку америчког предсједника о признању Јерусалема за главни град Израела.

РТРС

e-max.it: your social media marketing partner