ШАРОВИЋ ДУЖАН ДА ПРЕЗЕНТУЈЕ ПОДАТКЕ О ПРОИЗВОДЊИ НАОРУЖАЊА У ФБиХ. САРАЈЕВО - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ дужно је да институцијама Републике Српске презентује све податке о производњи оружја и муниције у Федерацији БиХ /ФБиХ/, а на Мирку Шаровићу је одговорност да ли ће то учинити "по цијену да више не буде `најбољи министар` по мишљењу Бошњака", изјавила је Срни посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Она је указала да постоји неколико начина да јавност у Републици Српској, али и у БиХ буде обавијештена о раду намјенске индустрије ФБиХ и да је најкраћи - преко Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Наиме, при Шаровићевом министарству постоји инспекторат који би требало да врши инспекцијски надзор примјене Закона о производњи наоружања и војне опреме, али и да истовремено врши и инспекцијски надзор правних лица која имају дозволу за бављење производњом и ремонтом тих средстава", рекла је Мајкићева.

Тај инспекторат, наводи она, утврђује и стање у области производње и ремонта, информише надлежне органе БиХ и ентитета о стању у области производње и ремонта наоружања и војне опреме, израђује анализе, извјештаје и информације на основу података добијених од ентитетских органа, као и података до којих се дошло у току вршења инспекцијског надзора.

"Дакле, евидентно је да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и министар Шаровић располажу свим подацима о производњи наоружања и војне опреме у ФБиХ. Шаровић је дужан да их презентује институцијама Републике Српске јер су Република Српска и њен предсједник то тражили", каже Мајкићева.

Она констатује да је све извјесније да ће недавна иницијатива предсједника Републике Српске Милорада Додика о формирању заједничке комисије за утврђивање стварног стања производње оружја и муниције у ентитетима остати без подршке.

Мајкићева је навела да је ту иницијативу, иако постоји значајна подршка у Српској, изузимајући Савез за промјене /СзП/, готово на нож дочекало званично Сарајево и скоро све бошњачке политичке партије.

"Кад би такозвани `Савез за промјене` радио у корист интереса Републике Српске у институцијама БиХ, до података би се могло доћи и без нужног формирања заједничке комисије два ентитета, како је то предложио Додик", истакла је Мајкићева.

Осврћући се на то што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић недавно најавио производњу наоружања и војне опреме за "не дај Боже", она је истакла да се зна против кога би то било намијењено, те потврдила да је извоз оружја и муниције у ФБиХ удвостручен у посљедње четири године.

"Када први Бошњак завитла мачем, друга два народа који овдје живе требало би, по његовом мишљењу, да спусте главу и прихвате све политичке одлуке које им је намијенио", каже Мајкићева.

У 2017.години, каже она, БиХ је извезла оружја и муниције у вриједности већој од 193 милиона КМ и истиче да је само у децембру 2017. године извезено је готово 30 милиона КМ, што је раст од 20 одсто.

"У 2016. години, БиХ је продала оружја и муниције у вриједности од 171 милион марака или за 25 одсто више у односу на 2015. годину. У 2015.години извезено је наоружање вриједно 136 милиона КМ, чиме је забиљежен раст у висини од 47 одсто у односу на 2014. годину", навела је Мајкићева.

Она указује да се наведени подаци односе само на регистровани извоз, а да је без одговора питање колика је стварна производња намјенске индустрије у ФБиХ, односно, колико је, након извоза, остало за "домаћу употребу".

"Ако овоме додамо да се 80 одсто оружја и муниције из ФБиХ ивози у исламске земље на челу са Саудијском Арабијом, Турском, Ираном, а све то завршава у рукама терористичких организација `Исламска држава`, Ал каида, `Нусра фронт`, онда је лако обаснити да се питању производње и контроле намјенске производње у ФБиХ мора посветити пуна пажња. Та производња је пријетња, не само за народе који у БиХ живе, већ и међународном миру и стабилности", рекла је Мајкићева.

Она истиче да су због тога посланици СНСД у Представничком дому БиХ затражили одржавање хитне сједнице на којој би се расправљало о ратнохушкачким изјавама Изетбеговића у вези са производњом оружја, али до сада није одржана због недоласка бошњачких посланика и мале су шансе да икада и буде.

"Парламентарци, као изабраници грађана, морали су да добију одговоре на сва спорна питања у вези са производњом намјенске индустрије у ФБиХ како би о томе обавијестили грађане који су их бирали и очекују да ревносно штите њихове интересе", каже Мајкићева.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner