Хеликоптери Оружаних снага Босне и Херцеговине требају хитан ремонт јер су стари и по неколико деценија а тренутно је оперативно само осам.

Зато, уколико дође до пожара, или потребе да се из било ког разлога спасавају људи, на њих не можемо да рачунамо, упозорио је, недавно, српски члан Предсједништва Младен Иванић.

Није проблем да се ремонтују, али то треба да ради фирма која их је произвела, поручује Душанка Мајкић, члан парламентарне Комисије за одбрану. Каже да је тај посао требало да се уради прије неколико година али да има проблема.

“Оружане снаге имају намјеру да поправе одређен број хеликоптера, али на расписане тендере јавља се и фаворизује фирма која нема сертификат за тај посао. Дакле, то би најбоље урадила фирма која је и произвела хеликоптере, али очигледно имају сигнал да таквој – руској фирми не могу дати наруџбу”, каже Душанка Мајкић из Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ.

Проблем би могла да ријеши куповина два хеликоптера са опремом за гашење пожара што је подржао Савјет министара крајем децембра али нису представници Српске у Фискалном савјету БиХ који су се успротивили одлуци о набавци хеликоптера вриједних 65 милиона марака. Раније је Мајкићева поручила да би институције БиХ требало да се финансирају са онолико средстава колики су им трошкови и да, без обзира колико су хеликоптери потребни, не би требало пробијати буџетски оквир. Због старости хеликоптера Савјет министара БиХ је усвојио Одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта тешког 300 милиона марака.

“То подразумијева ремонт и набавку нових хеликоптера. Савјет министара је донио Одлуку о пројекту набавке хеликоптера за Министарство обране вриједности од 65 милиона КМ. Пројекат треба бити реализован до 2021. године, уз финансијску помоћ Владе САД-а на бази потписаног споразума између двије државе”, истичу у Министарству одбране БиХ.

За 12 хеликоптера ремонт није исплатив па ће бити расходовани. Проблем би, каже војни повјереник, требало што прије ријешити.

“Оружане снаге ту помоћ не могу пружати без хеликоптера, бар је то пракса показала. Са аспекта безбједности летења и заштите људских права, ја сам имао пар притужби у досадашњој пракси да су се професионална војна лица, припадници ваздушних, зрачних снага, жалили на недостатак материјалних и техничких средстава”, рекао је Бошко Шиљеговић, парламентарни војни повјереник БиХ.

У Хеликоптерском сервису Републике Српске засад се не жале. Кажу да имају два исправна хеликоптера и да у мају добијају још један.

АТВ

e-max.it: your social media marketing partner