САРАЈЕВО - Душанка Мајкић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ, тврди да није прекршена процедура, да је пало доста тешких ријечи, али да ће овај закон донијети много добрих ствари за грађане БиХ те да новац иде директно предузећима која граде путеве и нема начина, како тврди, да та средства ентитети користе за буџет.

НН: Можете ли прокоментарисати дешавања у Представничком дому у ноћи са четвртка на петак, ко је кршио Пословник и да ли је прекршен, као што тврде неке Ваше колеге?

МАЈКИЋ: Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је јутрос, послије веома дуге и жустре расправе, усвојио сет закона о акцизама у БиХ са 22 гласа "за" и 20 "против". Пало је много тешких ријечи, много увреда и међусобног непоштовања је упућено из скупштинских клупа од стране оних који су оспоравали законе. Парламентарни амбијент, вођен од стране Савеза за промјене, у цијелости је подсјећао на понашање опозиције у НСРС. Недостајале су само звиждаљке. Без икакве потребе Представнички дом доведен је у ситуацију да се не сукобљава аргументима, већ тешким ријечима, увредама и непоштовањем, ни институције у којој се налазе, а ни једни према другима. Све се ово могло избјећи да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић није имао жељу да се не замјери своме замјенику Мирку Шаровићу из СДС-а, и из тог разлога је упутио приједлог овог сета закона у процедуру по скраћеном поступку. Дакле, он је знао да Шаровић неће пристати на хитну процедуру и урадио је оно што је могао у том моменту. Упутио је приједлог Дому народа БиХ, очекујући да ће Дом народа усвојити приједлог у оба читања и упутити га Представничком дому као свој закон у хитној процедури, а тако се и догодило. Нигдје не пише у Пословнику да је обавеза да процедура у једном и у другом дому мора бити иста. Дакле, тиме се искључују сви они који су говорили о мањкавости процедура, нарочито они који су питали: "Ко је предлагач?"

НН: Дакле, није прекршена процедура?

МАЈКИЋ: Није прекршена процедура.

НН: Шта уопште грађани БиХ сад могу очекивати од сета закона о акцизама и шта им он добро или лоше доноси?

МАЈКИЋ: Ово је пета верзија закона и она је модификована и побољшана у односу на претходне верзије. Значајно је и то да је иста усаглашена на нивоу ентитетских министарстава финансија, Министарства финансија и трезора БиХ, предсједника ентитетских влада и предсједавајућег Савјета министара. Дакле, сви који су требали да кажу своју ријеч о томе, рекли су. Зашто су ови закони важни? Њихово усвајање је основ за деблокаду значајних средстава. Процјењује се да ће БиХ имати на располагању милијарду евра за развој инфраструктуре. Колики ће привредни замајац бити толика сума новаца, колико ће се људи запослити, за то не треба бити превише паметан и ко зна какав математичар па то процијенити. Дакле, усвајање сета ових закона деблокирало нам је средства ММФ-а и ЕБРД-а и ово је намијењено развоју БиХ. Дакле, ово је први пут да БиХ добија толику количину средстава одједном. Морам, такође, истаћи да се овим посљедњим модификованим верзијама не повећавају акцизе, осим на биогориво и биотечност, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, а тако прикупљена средства не могу ићи у буџет, него ће искључиво бити кориштена за изградњу аутопутева, путева и њихову реконструкцију.

НН: Највећи страх грађана је од ланчаног поскупљења у БиХ. Хоће ли доћи до тога?

МАЈКИЋ: Питала сам да ли усвајање сета закона о акцизама може довести до ланчаног поскупљења у БиХ и речено ми је да се не очекује линеарно повећање цијена, јер превоз који буде поскупио, он је изложен конкуренцији, па ако си прескуп, не можеш добити посао. Дакле, мораће водити рачуна. Друго, говори се о снижењу цијена за барел нафте, а то значи да ће цијена горива падати. И треће, не очекује се линеарно поскупљење намирница. То нико не очекује. Што се тиче пољопривредних произвођача, они имају регресирано гориво у РС, не знам да ли то постоји у ФБиХ. Њих то ништа неће коштати. Не очекује се никакво масовно поскупљење. То што противници акциза говоре, све је то покушај да се спријечи усвајање овог сета закона.

НН: Како ће се контролисати прикупљање средстава од акциза, односно путарина?

МАЈКИЋ: Највећа вриједност посљедње верзије овог закона је та што средства не иду у буџет, него на рачуне предузећа које се баве изградњом путева. То су јавна ентитетска предузећа и она имају своје парламенте, а они контролишу њихов рад, не можемо ми из парламента БиХ. УИО БиХ директно њима шаље паре и нема више могућности да се мало узме за буџет.

e-max.it: your social media marketing partner