Сарајево - Посљедице непромишљене кадровске политике Савеза за промјене у институцијама БиХ могли би да осјете и Срби у Хрватској, јер због именовања страначки подобних људи на амбасадорска мјеста, српски кадар готово двије деценије неће имати приступ Амбасади БиХ у Загребу.

Иако је позиција српског народа у Хрватској изузетно тешка већ годинама, очекивало се да ће доласком представника из Републике Српске за амбасадора у тој земљи, одређена питања која муче српску заједницу бити актуелизована. Међутим, посљедњи договори унутар Савеза за промјене о именовању амбасадора у Подгорици и Београду нарушиће принцип ротације, те онемогућити долазак српског представника у амбасаду у Загребу.

Извор "Гласа Српске" из Предсједништва БиХ рекао је да ће ухљебљење ПДП-овог кадра Винка Радовановића на челу амбасаде у Црној Гори нарушити принцип ротације који би требало да се поштује при именовањима амбасадора.

Радовановић би почетком идуће године требало да на позицији амбасадора наслиједи Ђорђа Латиновића, који је такође представник српског народа, чиме се у два узастопна мандата Србин именује за амбасадора БиХ у Црној Гори.

- Амбасадорску позицију Радовановић је договорио са чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем. Уосталом Радовановић у Црну Гору иде као у своју земљу, јер је познато да на Црногорском приморју већ годинама има велељепну вилу.

Постављање Радовановића за амбасадора наишло је на негодовања у ПДП-у. Наиме, у овој комбинаторици најнезадовољнији је бивши требињски градоначелник Славко Вучуревић, коме је била обећана амбасадорска функција у Словенији, али је сада то неизвјесно - рекао је наш саговорник из Предсједништва.

Констатује да је именовањем СДС-овог кадра Лазара Миркића за амбасадора БиХ у Београду, који је наслиједио Ранка Шкрбића, такође нарушен принцип ротације јер је послије Србина у Београду требало да буде именован хрватски кадар.

Садашњи амбасадор у Загребу Рената Пашкаљ, којој мандат истиче крајем 2018. године, требало би да настави мандат до 2022. године, а након тога на то мјесто долази Бошњак.

- Пашкаљеву је по принципу ротације, али и већ раније договорене замјене за Београд, требало да наслиједи неко од српских кадрова, али је Иванић због ухљебљења Радовановића ову позицију препустио хрватском члану Предсједништва Драгану Човићу, који ће у Загребу задржати свој кадар. На тај начин напросто је онемогућено српским кадровима да именују амбасадора у Загребу - рекао је наш извор.

Посљедњи амбасадор из реда српског народа у Загребу био је у мандату од 2005. до 2008. и како сада ствари стоје, неће га бити до 2025. године, дакле пуних 18 година.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је евидентно да се наставља девастација дипломатске мреже БиХ, за коју, како каже вриједи максима "каква држава таква и дипломатија".

- Иако је чињеница да смо и у досадашњем дипломатском дјеловању кадрова БиХ били свједоци скандала, трговина кадровима, која је на сцени, без преседана је. Именовање и ухљебљење кадрова Савеза за промјене на дипломатске позиције јасан је доказ да се годинама чекао погодан тренутак да они буду послати на дестинације на којима ће задовољити искључиво своје личне интересе. Због тога БиХ скоро двије деценије неће имати представника српског народа за амбасадора у Загребу - рекла је Мајкићева.

Бошњаци

Мајкићева је казала да је недопустиво то што БиХ не може да донесе главне смјернице спољнополитичког дјеловања.

- Ускоро ћемо бити у ситуацији да ће у свим сусједним земљама амбасадорске позиције држати Бошњаци - констатовала је Мајкићева.

Жељка Домазет

e-max.it: your social media marketing partner