ЧЛАНОВЕ Савјета министара, по свему судећи, снаћи ће управо она судбина коју им је већ предвидео Савез независних социјалдемократа. СНСД одавно не подржава њихов рад, а да су и други њиховог мишљења биће доказано 26. јула кад ће се одржати редовна сједница Парламента БиХ. На њој ће своје гласове за обарање кабинета предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, поред СНСД дати и неколико странака из Федерације БиХ, изјавио је за "Новости" председавајући клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ Сташа Кошарац.

Незванично, Звиздић је већ изгубио већину у Представничком дому Парламента БиХ, где је направљена већина од 24 посланика, од укупно 42, који би могли да оборе његов кабинет.

Иницијативу за сазивање хитне седнице покренули су и СББ, ДФ, СДП, Независни блок, који чине три некадашња посланика СДА - Садик Ахметовић, Сенад Шепић и Салко Соколовић, и по један посланик А-СДА и БПС, све из Федерације.

Међутим, предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић (СДА) као да је предосјетио шта ће се догодити, па је одлучио да одбије захтјев за сазивање хитне сједнице на којој би требало да се расправља о извјештају о раду Савјета министара БиХ. Тако је расправа о извјештају о раду Савјета министара одложена за 26. јул.

Према ставу пет посланика колико броји Клуб ДФ, овај сазив Савета министара је давно требало да оде.

- Ништа нису урадили до сада и зато треба да оду. ДФ је за смену Савјета министара, а за то постоји и довољно оних који ће у Представничком дому дићи руку "за" - тврди предсједавајући овог Клуба Дамир Бећировић.

Сташа Кошарац, међутим, вјерује да ће се то десити и прије 26. и да ће се одржати ванредна сједница на којој ће потврдити свој став.

- Одавно је очигледно да Звиздићев Савјет министара покушава да заобиђе уставне надлежности Републике Српске, при чему су политике Савеза за промјене биле штетне по Српску. Према томе, извјештај о раду Савјета министара у 2016. нема подршку СНСД, а било какав захтјев за њихову смјену СНСД ће подржати. Звиздић је већ на протеклом засједању био видно нервозан, и он и комплетна Странка демократске акције, свјестан је да више нема већину и управо из тих разлога је и тражио да се повуче расправа о извјештају рада Савјета министара БиХ. А у најаву да би се сам могао повући са те позиције и прије било каквог засједања чисто сумњам - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су странке из Федерације БиХ, преко својих 17 посланика, покренуле иницијативу за сазивање хитне сједнице парламента.

Посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић напоменула је да је врло тешко процијенити шта би се могло дешавати у наредном периоду и да је најбоље сачекати 26. јул.

- Чињеница је да постоји одређен број људи који ће подржати смјену Савјета министара БиХ, али не знамо шта ћемо даље, јер у оваквој констелацији снага неизвјестан је епилог могућих посљедица. Искуство говори да треба бити врло пажљив код процјењивања будућих догађаја - објаснила је, за "Новости", Мајкићева.

ЗА БОШЊАКЕ УВИЈЕК СЕ НАЂЕ РЈЕШЕЊЕ

УКОЛИКО не будемо имали већину, извјесно је да ће се и даље предлагати рјешења која нису у складу са интересима Републике Српске. Кад је у питању интерес Бошњака, увијек се нађе неко рјешење, па по цијену да се демолирају и уставне надлежности Републике Српске. А, ако им и даље буде помогао СДС, као што је то радио до сада, не пише нам се добро - рекла је Душанка Мајкић.

e-max.it: your social media marketing partner