Замjеник председавајућег Председставничког дома БиХ Младен Босић и посланиk СНСД Душанка Мајкић јуче нису укрстили копља поводом оптужби за ликовање да у Републици Српској неће бити плата и пензија.

Босић се "због пута" јуче није појавио на сједници Заједничке комисије за људска права која је требало да разматра његову пријаву против Мајкићеве за кршење кодекса у ПС БиХ, што је она оцјенила да је „чиста лакрдија“.

Подсјећамо, Босић је пријаву поднио након што је Мајкићева у емисији „Аспект“ на РТРС рекла „да је он у ресторану ПС БиХ након пада Закона о акцизама изразио задовољство што су акцизе пале и да због тога неће бити пензија и плата“.

Мајкићева је јуче рекла да је Босић свјестан позиције у коју је сам себе довео и да због тога није био спреман да дође и саслуша све оно што би му се при том рекло.

- Одуговлачење овог поступка значи и одустајање, иначе би био први на седници уколико жели да докаже то што тврди. Све је то једна лакрдија која ће потрајати - рекла је она.

Навела је и да је то покушај дисциплиновања СНСД како не би још нешто рекли против СДС.

- Без обзира каква била санкција против мене, ја ни до сада нисам говорила неистине. И убудуће ћу жестоко критиковати све оно што буду говорили, а при томе не буду имали аргументе - поручила је она.

Међутим, Босићев изостанак и одгађање сједнице јуче је покушао да оправда предсједавајући Комисије Борислав Бојић. Он је рекао да није било кворума за рад, јер нису присуствовали чланови комисије из реда хрватског народа, али и због одсуства подносиоца пријаве који му је саопштио да је на путу.

- Кодекс није дефинисао обавезно присуство предлагача. Ако нешто није дефинисано кодексом неопходно је да се комисија изјасни да може наставити расправу, али нисмо могли донијети ни такву врсту одлуке - појаснио је он и додао да је наредна сједница заказана за 29. јуни, јер је рок за изјашњавање комисије у вези са овим предметом 30 дана.

Посланици који су јуче дошли на сједницу оцијенили су да је Босићев поступак неозбиљан, јер је био дужан да присуствује сједници и одговара на питања.

Џаферовић жели да казни СНСД

За кршење Кодекса пријаву је поднио и предсједавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић и то против посланика који одлазе са сједница, а не пријављују то предсједавајућем, као што то мјесецима раде посланици СНСД. То питање није се нашло на дневном реду због недостатка кворума, али је Мајкићева поручила да Џаферовић заборавља да је њихово напуштање седница политички став СНСД.

- Док год он предсједава ми нећемо сједити у сали - поновила је она.

Вида Ђукић - http://www.blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner