Сарајево - Савјет министара БиХ скинуо је са дневног реда јучерашње сједнице предложене измјене Закона о акцизама, а представници Републике Српске и ФБиХ упозоравају да је тиме доведен у питање наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) који је повећање акциза поставио као један од кључних услова за одобравање новца.

Измјене Закона о акцизама и пратећих закона треба да буду усвојене до сутра како би на априлском засједању извршни директори ММФ-а разматрали наставак кредитног аранжмана са БиХ. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тврди да измјене Закона о акцизама неће закаснити у погледу аранжмана са ММФ-ом.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да нису разматрали измјене поменутих закона јер на сједници није био министар финансија и трезора Вјекослав Беванда. Ове тачке су, међутим, у дневни ред сједнице увршћене иако се знало да Беванда неће бити присутан због путовања у Москву на потписивање споразума са Русијом о исплати клириншког дуга.

- Неизвјесно је када ће ово питање доћи на дневни ред. Што се тиче Савеза за промјене, немамо став Владе РС да ли она подржава измјене Закона о акцизама, да ли јој треба новац ММФ-а и наставак и проширење сарадње са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Свјетском банком. То је за нас релевантно када се будемо одлучивали да ли ћемо гласати за овај закон или не. Став Владе РС је потребан с обзиром на то да би додатних 15 фенинга на цијену горива погодило пољопривредни сектор - рекао је Шаровић.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да су Савјет министара и Парламент БиХ ти који треба да донесу измјене Закона о акцизама и да им не треба мишљење ентитетских влада.

- Не изненађује ме понашање Шаровића. Влада РС је урадила све што је требало - казао је Тегелтија.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изненађен је што измјене Закона о акцизама нису усвојене, јер је о томе недавно постигнут договор на састанку Фискалног савјета БиХ.

- То је био задатак Савјета министара. У Савјету министара имају сва потребна мишљења и не знам каква то додатна мишљења траже. Они очигледно нису свјесни ситуације у којој се налазимо. Наравно да ово може угрозити аранжман са ММФ-ом - рекао је Новалић.

Посланик СНСД-а и члан Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да Шаровић ради све како би ускратио шансу да Српска добије новац од ММФ-а.

- Потпуно је илузорно било шта коментарисати. Скидање акциза с дневног реда сједнице Савјета министара сигурно није због тога што је Беванда на службеном путу. Праве намјере су јасне - рекла је Мајкићева.

Делегати

Делегати у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић и Небојша Радмановић из СНСД-а те Драгутин Родић из ДНС-а указали су јуче на непродуктиван рад Савјета министара БиХ.

- То је видљиво и из материјала који се достављају у парламентарну процедуру у којима изостају закони, посебно они који су од интереса за европски пут БиХ и живот њених грађана. На то указује и чињеница да се на дневном реду Савјета министара нису нашли закони који су услов ММФ-а - истакли су делегати у заједничком саопштењу за јавност.

Они су одбацили тврдње да њихов недолазак на сједницу Дома народа у понедјељак представља бојкот институција и нагласили да је то био одговор на једностран и ванинституционални поступак лидера СДА Бакира Изетбеговића у вези са ревизијом пресуде на основу тужбе БиХ против Србије.

savjet ministara 01

Жељка Домазет

e-max.it: your social media marketing partner