Представнички дом Парламента БиХ на наредној сједници заказаној за 23. март разматраће захтјев посланика СДП-а и ДФ-а за смјену министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника Сеада Јусића и Бориса Јеринића, а ову иницијативу парламентарци из Републике Српске оцијенили су као неутемељену.

Подносиоци захтјева тврде да су министар и њени замјеници супротно Закону о служби у Оружаним снагама БиХ и другим прописима дозволили учешће дијела Оружаних снага 9. јануара на прослави Дана Републике у Бањалуци.

Тврде да су Пендешова, Јусић и Јеринић прекорачили границе овлашћења. У Бањалуци су се постројили, на захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да ова странка не учествује у раду Парламента, те да ће уочи саме сједнице донијети одлуку како ће се одредити о овом питању.

- У крајњој линији да и сви Бошњаци гласају за смјену министра и замјеника, иницијатива неће добити подршку из Републике Српске - рекла је Мајкићева.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић казао је да захтјев не смије бити подржан јер је разлог због којег траже реконструкцију Савјета министара БиХ бесмислен.

Шеф Клуба посланика СДА Амир Фазлић рекао је да ће ова странка размотрити иницијативу.

ministarstvo odbrane

e-max.it: your social media marketing partner