Предсједавајућа Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је "као крајње неистиниту, злонамјерну и претенциозну оцјену Стејт дипартмента да је територија БиХ погодна за терористичке операције у Европи, јер се ради о децентрализованој држави. Према њеним ријечима, Стејт дипартмент зна да таква опасност долази од радикалног исламског покрета који се у све жешћем облику јавља у Федерацији БиХ јачањем вехабијског покрета, а не децентрализоване државе БиХ.

"Ова оцјена је донесена под утицајем снажног бошњачког лобија, његових лоби клубова у САД, који заговарају корјените промјене Устава БиХ јачање централне власти државе, о чему најбоље говоре и политички приоритети многих бошњачких политичких партија, који су сада изнесени у оквиру њихових изборних програма", изјавила је Мајкићева Срни.

Она сматра да могућност да се БиХ успјешно избори са злом тероризма зависи искључиво од покушаја истинског супростављања кључних бошњачких политичара радикалном исламу, а никако од тога да ли је БиХ децентрализована држава.

"Ако је централизација државе начин да се ријеши питање тероризма, онда би то могле да покажу и неке од западних земаља које и те како покушавају да се изборе са овим злом", навела је Мајкићева. Она је оцијенила да на позицији министра безбједности БиХ, на жалост, нема професионалца који би се, уз недостајућу подршку политичких кругова Бошњака, могао истински изборити са тим злом.

Према њеним ријечима, та министарска позиција по правилу стално припада Бошњацима који касније не чине ништа да би створили ред у сарадњи са безбједносним агенцијама БиХ.

У годишње, извјештају Стејт дипартмента наводи се да су "напору званичника Републике Српске на поткопавању државних институција" успорили напоре да се побољшају оперативни капацитети БиХ у борби против тероризма и финансирања тероризма.

Стејт дипартмент наводи да су организације за спровођење закона БиХ током прошле године сарађивале са САД у области борбе против тероризма, упркос етничкој поларизацији, корупцији и споровима између политичких лидера чиме је ометено функционисање власти.

Аутор: Срна

e-max.it: your social media marketing partner