"Није први пут да је ПИЦ у функцији бошњачке политике, и не памтим да је икада дефинисао било какве ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ", рекла је премијерка Српске Жељка Цвијановић реагујући на изјаву амбасадора Управног одбора ПИЦ-а о референдуму о Дану Републике Српске.

"На исти начин је функционисао и високи представник доносећи годинама одлуке унапријед наручене од стране политичког Сарајева, углавном кратковидне и штетне по унутрашње односе у БиХ. Зато се с правом може рећи да су високи представник и ПИК, ако не више, онда барем подједнако криви као и домаћи политичари за неуспјех и дефиците које показује БиХ", рекла је Цвијановићева.

Премијерка је додала да "након њихових катастрофалних потеза и експериментисања са БиХ, неизбалансираног и необјективног односа и затварања очију пред реалноћу, данас као резултат имамо БиХ са много мање унутрашње кохезије, а много више безбједносних ризика".


"Они су ти који годинама крше и ломе демократију у БиХ и веома често онемогућавају исту ту БиХ да почне да дише користећи оба плућна крила. Они заједно са политичким Сарајевом прекрајају уставну структуру БиХ, по правилу на штету Републике Српске. Апсурдно звучи кад ПИЦ подсјећа на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је преко 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и Федерацији БиХ, а да се они због тога нису ни једном почешали по глави", рекла је премијерка Републике Српске.

Реагујући на изјаву амбасадора Савјета за спровођење мира у БиХ, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић је рекла да свака од изјава ПИЦ-а личи једна на другу, те да се од сједнице "није ни могло очекивати ништа посебно".

"Из овог сада јасно произилази да ће Република Српска завршити своје активности око референдума. Референдум ће се одржати. Сви нас позивају да се референдум не одржи, а не дају аргумент зашто не би требало да се одржи. Та дволичност страних дипломата који се понашају као да су у својој кући, а тренирају строгоћу у БиХ заиста постаје бесмислена", нагласила је Мајкић.

СНСД ОДБИЈА ПИЦ-ова СТАЈАЛИШТА

Те све очекивано. Послије сваког састанка ПИЦ-а имамо врло слично одлуке, то је институција која би се требала престати мијешати у унутрашње ствари БиХ - казала је Душанка Мајкић након заједничке изјаве Савјета за имплементацију мира.

Чињеница је, тврди она, да ова земља није нашла унутрашњи дијалог. "Двадесет година упорних покушаја није донијело ништа ново, не постоји начин да се у овој земљи договори око кјучних тема и то су ствари које нам се дешавају."

Дакле, референдум ће бити организован у Републици Српској, у нади да ће послије тога сјести за сто и почети да разговарају о томе да ли уопште постоји могућност да овакава БиХ опстане - поручила је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

OHR

e-max.it: your social media marketing partner