Седам авиона типа орао, који су чинили флоту Војске Републике Српске, ускоро би с војног аеродрома у Маховљанима могли да буду пресељени - на отпад!
Неславном крају славних "орлова" највише је кумовало непостојање сагласности унутар војних структура БиХ, које никако нису могле да се договоре око продаје млазњака Србији, будући да је та земља већ годинама стрпљиво чекала такву одлуку. Док званичници покушавају да се договоре шта ће бити с авионима, они из дана у дан све више труну, а у овом тренутку, ниједан од седам "орлова" не може да полети. У случају евентуалне продаје Србији, морали би да буду одшлепани, односно транспортовани у ту земљу. Поред седам "орлова", Оружане снаге БиХ имају и 13 "јастребова" и два "галеба", који такође нису оперативни, а некада су били у саставу Првог пука Ваздухопловства ВРС.

Према неким мишљењима, суштина проблема, због којег се одуговлачи овај посао, лежи у чињеници да би 80 одсто средстава од продаје "орлова" припало ентитету, који је био њихов власник, односно Републици Српској, док би преосталих 20 одсто припало Оружаним снагама БиХ. Осим тога, постоје нејасноће ко би, уопште, требало да се бави продајом наоружања - Министарство одбране БиХ или ентитетске дирекције, надлежне за те послове. Како тврде надлежни, расплет ове мистерије може се очекивати тек након формирања новог сазива Савјета министара БиХ, што би, уколико потраје до наредних избора, значило да ће авиони и дефинитивно завршити на отпаду.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да су авиони сврстани у неперспективну војну имовину и да је сада на Предсједништву БиХ да донесе одлуку о њиховој судбини.

- Србија је још заинтересована за те авионе, али о томе се мора одредити Предсједништво БиХ. Било је неких приједлога да се распореде по градовима, па да, наводно, буду изложени као експонати, баштинећи тако ваздухопловну традицију, али се не зна шта ће се с њима догодити. Свакако би се могли продати и то нису тако безначајна средства - истакла је Мајкићева.

Живко Маријанац, замјеник министра одбране БиХ, рекао је да су "орлови" још на писти у Маховљанима, али да се не може рећи шта ће с њима бити.
- Не могу рећи има ли или нема опструкција. Ниједан тендер није расписан. Тај тендер би требало да распише Министарство одране БиХ, неки кажу да на то немамо право, тако да је у цијелој ствари доста нејасноћа. Вишкови наоружања треба да се продају. Ускоро би требало да се зна више о томе ко ће се бавити продајом наоружања - рекао је Маријанац.

Селмо Цикотић, министар одбране БиХ, потврдио је за "Фокус" да авиони и даље пропадају на писти у Маховљанима и да нема много алтернатива у вези с њиховом даљом судбином.

- Авиони ће бити продати Србији или ће завршити бачени у старом гвожђу. Трећа опција једноставно не постоји. Што се мене лично тиче, мислим да их је боље продати него бацити - рекао је Цикотић.

Он је рекао да су авиони само дио мноштва војне опреме која пропада, јер чека рјешавање коначног статуса.
- Тај статус треба да ријеши надлежна Комисија формирана за та питања, што онда одобрава Предсједништво БиХ. Разумијем да у посљедњих годину дана није било битнијих помака. Постоји неформалан став Предсједништва БиХ да би то требало да сачека нови сазив Савјета министара БиХ. То се односи на авионе, али и на остатак опреме и наоружања - појаснио је Цикотић.

Он је навео да се тренутно ради на уништвању вишка наоружања, али да продаја није ишла, што се неће ни средити до форирања новог сазива Савјета министара БиХ. Министар одбране Србије, Драган Шутановац, раније је изразио заинтересованост за куповину авиона типа орао у Бањој Луци, рекавши да у Сарајеву добро знају да то нико други на свијету неће откупити.

Аутор: М. КРЕМЕНОВИЋ
e-max.it: your social media marketing partner