САРАЈЕВО - Из војног магацина касарне „Теуфик Туфо Буза“ у Високом, из којег је нестало 47 пиштоља укупне вредности 84.600 марака, током увиђаја изузети су трагови који ће бити послати на вештачење, потврђено је „Новостима“ у Тужилаштву БиХ.

Портпарол Тужилаштва Селма Хећимовић је навела да је увиђај на лицу места обављен, али да ради заштите истраге не може дати више података. Реч је о 47 најновијих пиштоља „застава 999“ чија је појединачна цена 1.800 КМ и још се не зна кад су пиштољи нестали.
МУП Зеничко-добојског кантона у суботу је обавестио Тужилаштво БиХ да Служба војне безбедности Оружаних снага БиХ сумња да је нестала одређена количина оружја у војном магацину касарне у Високом.

После две афере нестанка огромних количина експлозива, ово је трећи случај крађе веће количине оружја, што додатно узнемирава грађане и угрожава безбедност земље.

Председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ Душанка Мајкић каже за „Новости“ да све учесталији нестанци оружја из војних складишта јасно показују какав хаос влада у Министарству одбране БиХ.

- Министар Цикотић је одговоран за чињеницу да Министарство одбране нема контролу над војним складиштима, нити има прецизну евиденцију о вишковима оружја, што је у условима сталне претње од вехабијског тероризма велики безбедносни проблем - оценила је Мајкићева.

Комисија је затражила од овог министарства да хитно формира комисију која ће прегледати сва војна складишта и пописати оружје и муницију, како би се спречиле злоупотребе и крађе.

Према подацима Центра за безбедносне студије, илегално наоружање у поседу становника БиХ представља велики проблем, о чему сведочи податак да је од завршетка рата у земљи више од 10.000 људи страдало од употребе овог оружја.

Око 90 одсто кривичних дела у БиХ изврши се илегалним наоружањем, а у неким подручјима чак 100 одсто.

- Процењује се да у БиХ 20 одсто грађана поседује илегално наоружање, односно да је у илегалном поседу око 750.000 комада оружја - кажу у овом центру позивајући се на анализе УНДП.

Грађани БиХ, осим илегалног, поседују и око 350.000 комада легалног оружја, што значи да отприлике свака трећа особа у земљи поседује оружје.
Експерти за безбедност упозоравају да ови подаци показују да терористи врло лако могу доћи до илегалног оружја које се може купити и посредством огласа и интернета.

СВЕ НАМЕШТЕНО?

САРАЈЕВСКИ медији наводе да истражиоци сумњају да је пиштоље украо неко из касарне, а да је крађа намештена и накнадно пријављена. Наводно је испред излаза из подрума пронађен бачен катанац, за који се сумња да је намерно остављен како би све личило на пљачку.

Аутор: М. ФИЛИПОВИЋ

Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да учестали нестанци наоружања и експлозива говоре о томе да Министарство одбране БиХ нема одговорност у располагању имовином.

- Ентитети су дали имовину на управљање, а поред тога што они не управљају како треба, не воде рачуна ни какво је стање са складиштима. На радионици у Теслићу упозорила сам да попис складишта није извршен од 2004. године. Тако да војска не зна шта је однесено, украдено или је изнесено под формом уништавања. Нико не зна гдје се у ствари војна имовина налази - рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, биће изненађење за многе када се једног дана буду морала пописати сва складишта, као и њихово стање.
- То стање увелико неће одговарати ономе што се води као перспективна војна имовина - рекла је Мајкићева.

Даље је додала да је војска дио проблема могла ријешити тако што је требала направити процедуре за уништвање нестабилне муниције и оружја.

- Они су то од 2006. године требали да ураде, да би их напокон прошле године на то натјерали. На првој верификацији тих процедура, нестане 11 тона експлозива! То што ангажују велики број људи на чување разних објеката, њихова је одговорност. Они сами треба да ријеше питање шта да ураде с објектима који нису потребни. Остао је политички договор око неперспективне војне имовине. Све остало је ријешено, али ово што нестаје везано је за перспективну имовину. То значи да ће контрола морати услиједити, а до тада нека плаћају данак за властити нерад - истакла је Мајкићева.

Аутор: Младен Кременовић
e-max.it: your social media marketing partner