Бањалука: Правосудне институције БиХ коначно треба да почну са процесуирањем злочина почињених над Србима, јер за хиљаде убијених и масакрираних српских цивила још нико није одговарао, поручила је предсједавајућа Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић на Скупштини Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС. Скупштина је одржана поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске.

- Свједоци смо како раде Суд и Тужилаштво БиХ, рекла је Мајкићева, напомињући да су "хиљаде страница доказног материјала о почињеним ратним злочинима над Србима и даље су у фази истраге, пошто је очито некима циљ да тако и остане. Зато је задатак свих представника српског народа  у заједничким институцијама БиХ да учине све да се та неправда исправи"

- Ако БиХ треба да почива на томе да је један народ равноправнији у односу на друга два народа, тешко је да ова земља има шансу. Посве је сигурно да се БиХ не може изграђивати на неправди и непоштовању према цијелом једном народу, нарочито када су у питању људске жртве - упозорила је Мајкићева.

Она је овом приликом рекла да се мора промјенити стање у Институ за нестала лица БиХ, као и у Међународној комисији за нестала лица, јер су њиховим радом незадовољни представници српског народа и породице погинулих и несталих из Републике Српске. Навела је низ примјена за то. "Несхватљиво је да је породица Авде Палића чекала осам година од есхумације на идентификацију, а породица Радише Чехе и Љепосаве Старчевић 13 година".

Предсједавајућа Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић је поново указала на чињеницу да су раније ентитетске комисије за тражење несталих лица годишње есхумирале између 1500 и 2000 тијела, а Институ за нестала лица БиХ је у 2009. години есхумирао тек 218 тијела.

- Како је могуће ову Институцију изграђивати на равноправним основама према жртвама из реда сва три народа ако у колегијуму директора сједи познати Србомрзац Амор Машовић, посланик СДА? - запитала је Мајкићева.

Она се осврнула и на чињеницу да је четворици чланова управног одбора Института истекао мандат, те да је доведено у питање финансирање Института у наредној години. На упозорење предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића да се ово стање ријеши, надлежни, прије свега у Међународној комисији за нестала лица на челу са Кетрин Бомбергер, за сада не реагују. "Извјесно је да српски представници у заједничким институцијама БиХ неће дати подршку за финансирање Института у 2011. години уколико се не отклоне све наведене неправилности", рекла је Душанка Мајкић.

- Због свега наведеног имамо обавезу према српским жртвама да на овом тешком путу до истине и правде истрајемо - казала је Мајкићева на Скупштини Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, која је одржана у поводу 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске.

 

e-max.it: your social media marketing partner