У посљедњих пет година, Суд БиХ је процесуирао или још процесуира кривична дјела тероризма за 19 лица.
Мора се признати да се ради о забрињавајућем броју лица оптужених, односно пресуђених, за ову врсту кривичног дјела у релативно кратком року. Али, не забрињава само то. Дужина трајања неких судских поступака за дјела тероризма, која се никако не окончавају, попут случаја Хариса Чаушевића званог Окс, такође заслужују пажњу јавности.
Да бисмо разумјели како то Суд БиХ поступа по кривичним дјелима тероризма, нарочито његово Апелационо одјељење, биће занимљиво погледати мало статистику пресуда, која о томе најбоље говори.
- Наиме, 10.01.2007. год. Суд БиХ донио је пресуду број X-К-06/191 којом су за кривично дјело тероризама осуђени:
  • Мирсад Бекташевић на 15 година и 4 мјесеца,
  • Абдулкадир Цесур на 13 година и 4 мјесеца,
  • Бајро Икановић на 8 година и
  • Сенад Хасановић на 2 године и 6 мјесеци затвора.
Апелационо одјељење Суда БиХ, као другостепени орган, смањило је казну наведеним лицима и то:
  • Бекташевићу са 15 на 8 година,
  • Цесуру са 13 на 6 година, а
  • Икановићу са 8 на 4 године.
Дакле, Апелационо одјељење Суда БиХ преполовило је пресуде па је ова "тројка" укупно, умјесто 36 година и 8 мјесеци затвора, добила свега 18 година и 10 мјесеци.
Ради подсјећања, ради се о терористичкој групи која је дошла 2005. године с намјером да овдје, или у некој другој земљи Европе, изврши терористички чин. Током истраге пронађена је већа количина материјала, заплијењени су 20 килограма експлозива, екстремистички документи итд. У истрагу је био укључен и FBI.
- Дана 10.11.2011. год. Суд БиХ донио је пресуду број С1 2К 003342 10К којом су за кривично дјело тероризма осуђени:
  • Ријад Рустенпашић на 4 године и 6 мјесеци,
  • Абдулах Ханџић на 3 године и 4 мјесеца и
  • Едис Велић на 3 године и 4 мјесеца затвора.
Велићу је првостепена пресуда потврђена, за друга два члана ћемо још причекати.
Иако планирани терористички напад Рустенпашићеве групе није спроведен у дјело, постоје јасни докази о њиховој намјери. Пронађени арсенал оружја, вјерски прогласи неколико екстремиста, међу којима је и Абу Хамзе ал-Масрија, који је у Великој Британији осуђен за тероризам, говоре о стварним намјерама ове групе.
На њиховој мети је требало да се нађу припадници ЕУФОР-а, ОС БиХ, али и хрватска насеља.
- Суд БиХ је дана 21.11.2011. донио пресуду број С1 2К 005666 11К којом су за тероризам осуђени:
  • Зијад Дервишевић на 8 година,
  • Амел Сефер на 7 година и
  • Саша Бонић на 6 година.
Апелационо одјељење Суда БиХ је и овај пут смањило све првобитне пресуде па је Девишевићу казна са 8 смањена на 6 година, Сеферу са 7 на 5 година и 6 мјесеци и Бонићу са 6 на 5 година.
Мета терористичког напада био је посланик ХДЗ БиХ у Скупштини Зеничко-добојског кантона Перо Мамић. Експлозивна направа је активирана априла 2011. године у Зеници, испод аутомобила у којем су били Мамић и Иво Тадић.
- Коначно, 06.12.2012. год. Суд БиХ донио је пресуду број С1 2К 007723 12К којом је Мевлид Јашаревић, због напада на америчку амбасаду у Сарајеву, осуђен на 18 година затвора, а његови саучесници Емрах Фојница и Муниб Ахметспахић су ослобођени.
Нама остаје вишегодишње чекање на друго полувријеме, којим ће првобитна казна бити преполовљена. По мјери "објективног" Суда БиХ и његовог Апелационог одјељења.
Апелационо одјељење Суда БиХ недавно је поништило пресуду од 06.12.2012. год. којом је Јашаревић првобитно проглашен кривим и осуђен на најдужу казну затвора изречену у БиХ за кривично дјело тероризма.
Овај пут је Апелационо одјељење наложило поновни поступак у случају "Јашаревић", у којем ће се, како је већ најављено, инсистирати да се Јашаревић не терети за тероризам. Јасно је већ сада да ће и у овом случају Апелационо одјељење обавити свој дио посла и првобитну казну смањити до бесмисла.

И на крају, да се не заборави

Тужилаштво БиХ је 20.12.2010. године подигло оптужницу број Т20 0 КТ 0000441 10 против више лица и то:
  • Хариса Чаушевића званог Окс,
  • Аднана Харачића, који је закључио споразум на 14 година затвора,
  • Насера Палисламовића,
  • Емина Одсманагића,
  • Хариса Шпаге и
  • Неџада Кешка.
Суђење траје двије и по године. Првостепени поступак започео је у марту 2011. године и још није окончан и поред тога што је Харачић признао дјело и закључио споразум који је прихваћен. Ради се о групи која је оптужена за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, 27. јуна 2010. године, у којем је убијен један полицајац, а шесторо их је повријеђено.
Треба сачекати окончање и овог случаја и будно пратити шта ће урадити Апелационо одјељење Суда БиХ које шаље недвосмислену поруку терористима. Благе казне за кривична дјела тероризма у БиХ успостављене судском праксом у случају "Бекташевић" из 2007. године не представљају опомену терористима, него су позив у БиХ, која постаје оаза за њихово окупљање и дјеловање.
Кажу да је Јашаревић, чекајући обнову поступка, започео штрајк глађу и да он и још једна група оптужених за друга тешка кривична дјела траже да их посјети предсједница Суда БиХ. Не треба сумњати да ће им жеља бити испуњена. Нама остаје вишегодишње чекање на друго полувријеме, којим ће првобитна казна бити преполовљена. По мјери "објективног" Суда БиХ и његовог Апелационог одјељења.
Аутор: Душанка Мајкић
e-max.it: your social media marketing partner