Сарајево - Сједница Дома народа бх. парламента у четвртак није одржана јер су је три српска делегата из СНСД-а напустили како би спријечили усвајање закона о попису становништва у БиХ. Након једносатног вијећања Колегија Дома народа Душанка Мајкић (СНСД), предсједавајућа овог дома, казала је да није пронађено компромисно рјешење прихватљиво за све. «Добили смо информацију да ће Слободан Шараба и Младен Иванић прихватити овакав приједлог закона у којем је спорни члан 48 а који предвиђа да се попис из 1991. године примјењује за формирање власти до окончања повратка избјеглица. Ако бисмо ми остали на сједници, овај закон би био прихваћен», рекла је Мајкићева и поручила да је предложени такста закона о попису против интереса РС и да се њиме мијења Дејтонски споразум.

Дом народа има 15 делегата, по пет из сва три конститутивна народа. Да би сједница имала кворум морају јој присуствовати најмање по три представника из једног народа што јуче није био случај због повлачења три српска делегата који долазе из СНСД.

Закон о попису становништва раније је усвојио Представнички дом парламента БиХ али не може ступити на снагу док не прође и у Дому народа. Попис би по овом закону био одржан у 2011. години када и у осталим европским земљама. Упитник би садржавао и питања о нацији, вјери и језику.

Илија Филиповић, први замјеник предсједавајуће Дома народа и функционер ХДЗ БиХ, позивао је делегате СНСД-а да остану у скупштинској сали.

«Жао ми је што се неке важне ствари, прије свега обавезе које је БиХ прихватила, нису усвојиле. Није разматрана тачка о упућивању наше јединице у Асфганистан а нисмо извршили ни нека важна именовања», казао је Филиповић.

Други замјеник предсједавајуће Дома народа и лидер СДА Сулејман Тихић оцијенио је да је понашање делегата СНСД-а, који су напустили сједницу, преседан и антидејтонски чин.

«Ако су прегласани делегати СНСД-а, није прегласана РС нити је прегласан српски народ. Први пут откако постоји Парламентарна скупштина БиХ дошло је до злоупотребе Устава БиХ и намјерног напуштања сједнице како она не би била одржана», истакао је Тихић.

Српски делегат Слободан Шараба (Демократска партија) казао је да је очекивао расправу о овом закону и да сматра да је закон о попису у БиХ потребан.

«Члан 48. суштински не припада закону о попису али он није штетан по интересе РС. Не прихватам став госпође Мајкић да једино СНСД штити интересе Републике Срспке. То је партијски став који се не може изједначити са ставом РС», додао је Шараба.

Делегат Младен Иванић и лидер ПДП-а сматра да је предложеним законом о попису становништва РС добила што је тражила већ годинама а то је да има попис и да постоји изјашњавање о вјери и нацији.

«РС ништа не би изгубила оваквим законом. Ови који мисле да не треба овај закона, желе да вјечито остане овакво стање, а РС је увијек била портив тога. Ако овако остане, вјечито ћемо имати попис из 1991. као основу конституисања власти јер је то садашње стање и зато овај потез СНСД-а не разумијем», рекао је Иванић.

Погрешна адреса


Из Агенције за статистику БиХ раније је речено да, уколико у јулу не буде усвојен Закон о попису становништва, попис неће моћи бити припремљен и неће моћи бити проведен догодине. Из ове нисмо могли добити одговор на питање да ли јучерашње неусвајање закона у Дому народа значи да пописа у 2011. неће бити.

«Директор нема коментара на сједницу Дома народа. Уколико имате неких питања, директор је казао да их сада поставите делегатима СНСД-а», поручено нам је из кабинета Зденке Милиновића, директора Агенције за статистику БиХ.

Аутор: Давуд Муминовић - Независне новине
e-max.it: your social media marketing partner