Високо судски и тужилачк савјет БиХ сматра укљученост међународних кадрова у рад Државног тужилаштва "непријатељском", тврди за Justice Report David Schwendiman, бивши шеф Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ. "Нико од нас у Тужилаштву није вјеровао да ће се постићи нешто битно тиме што би међународни правници били савјетници. То је цинично настојање да се умири међународна заједница и да се осигура проток међународног финансирања, док би се са друге стране осигурало да странци немају никакву значајну улогу у рјешавању проблема ратних злочина у БиХ", казао је Schwendiman. Бивши замјеник главног тужиоца је Тужилаштво БиХ напустио 14. децембра 2009. године, на дан када је високи представник у БиХ продужио мандат међународним тужиоцима за три године у одјелима за ратне злочине Државног суда и тужилаштва, и одлучио да судије и тужиоци који раде у одјелима за организовани криминал "могу остати као савјетници".

Сцхwендиман тврди како одлука високог представника да на челу Посебног одјела за ратне злочине треба бити домаћи тужилац није "изворно његова", и да је просто слиједио мишљење ВСТВ-а, које је "поновио као папагај".

"У фебруару 2009. године ВСТВ је издао мишљење у којем је јасно наведено да се даљња укљученост међународних тужилаца у рад Одјела за ратне злочине сматра непријатељском. (...) Мишљењем је ВСТВ ставило до знања да не жели више одобравати међународне тужиоце на челу посебних одјела након истека њихових мандата у децембру 2009. године, па је инсистирало да домаћи тужиоци буду изабрани на те позиције", казао је Schwendiman.

Сцхwендиман је истакао да је због тога што су домаће власти и међународна заједница "лоше водили" питање продужења мандата, Посебном одјелу за ратне злочине сада остао само један међународни тужиоц. Именовање нових страних тужиоца, сматра он, срезат ће трогодишњи мандат који је одобрио високи представник за бар једну годину.

"Људи који дођу вјероватно ће имати мало, ако уопште, претходног искуства са БиХ и конфликтом. Требат ће им најмање година дана да постану довољно упознати. Људи који су отјерани били су у стању да у потпуности искористе све три године, да је високи представник реаговао раније, и да је Уред регистрара урадио минимум током 2009. године да осигура останак тих људи", додао је.

Ова прилика је, сматра Schwendiman, "протраћена", што ће за посљедицу имати мањи број покренутих истрага и подигнутих оптужница.

Са друге стране "СНСД неће гласати за продужење останка страних судија и тужилаца, јер смо у њиховом досадашњем раду видјели какав је, колико су за њега добили новца, а и колика је њихова пристрасност", изјавила је Душанка Мајкић.

Она је нагласила да је очито, али не и први пут, да је пристрасност у раду страних судија и тужилаца показана на примјеру премијера Републике Српске
e-max.it: your social media marketing partner