Грађани БиХ могу само у даљој будућности очекивати доношење закона о празницима на нивоу БиХ, а до тада ће свако славити по свом, као што је било данас, па је 1. март у ФБиХ обиљежен као Дан независности БиХ, док је у Републици Српској био сасвим обичан радни дан.

Сулејман Тихић, предсједник СДА, казао је да политичким договором треба ријешити питање празника, те да се нада да ће ово рјешавати лидери шест владајућих странака (СДА, СДП, СНСД, СДС, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990) када заврше с питањима војне имовине и проведбе пресуде у случају "Сејдић и Финци". Међутим, у ХДЗ БиХ и СНСД истичу да ово није могуће брзо ријешити.

"Нема те шесторке која ће ријешити питање обиљежавања заједничких празника. Илузија је да ћемо добити закон о празницима. Нема политичке снаге за тако нешто. Приједлог закона је био два-три пута у оптицају, али су различити ставови из ФБиХ и Републике Српске и нисмо се ни приближили. Нема говора да се 1. март или 25. новембар слави у Републици Српској", рекла је Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Представничком дому бх. парламента.

Мато Фрањичевић, посланик ХДЗ БиХ, нагласио је да се можда у некој даљој будућности може очекивати државни закон о празницима.

"Дај боже да то ријеши шесторка. Без концензуса, много захтјевнијег, о карактеру државе, о најбитнијим стварима које се тичу будућности свих нас тешко је доћи до концензуса и о тим питањима", додао је Фрањичевић.

Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА и потпредсједник ове странке, казао је да они имају жељу да се дефинише шта су празници, али очигледно да политичке странке из Републике Српске не желе да се дејтонски Устав проводи до краја.

"По Дејтону, Република БиХ има континуитет и поштиваће се они закони које не промијенимо, што значи да закон о празницима важи. Претпостављам да ће политички лидери у наредном периоду имати на столу све вруће и горуће проблеме, укључујући и овај", рекао је Мехмедовић.

Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, недавно је изјавио да ће он 1. март обиљежити радно, те да не треба дизати прашину око празника док се не добије јединствен став шта су празници.

Ипак, у свим кантонима у ФБиХ, укључујући оне са хрватском већином, био је нерадни дан. Тако је на службеним страницама Ливањског, Западнохерцеговачког и Посавског кантона наведено да је 1. март нерадни дан, а ни у Херцеговачко-неретванском нико се није јављао нити на један телефон.

Празновало се и у јавним предузећима ФБиХ, а запослени у Управи "ХТ Мостар" узели су слободан и петак и тако празник спојили са викендом, мада је Министарство рада ФБиХ обавијестило да је за све фирме, установе, органе управе нерадни само 1. март.
У Сребреници је, за разлику од ранијих година, био радни дан и на послу су били и Бошњаци. И у Брчко дистрикту је био радни дан.

Аутор: Маја Ренер-Смајовић
e-max.it: your social media marketing partner