СAРAЈЕВО - Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић рекла је послије дводневног засједања представника безбједносног сектора у БиХ, Министарства одбране и Оружаних снага БиХ да велики број проблема показује да је безбједносно окружење несигурно. Она је истакла да се на основу изјава директора безбједносних агенција не може прецизно рећи каква је ситуација у БиХ. - Подаци који су изнесени говоре да је ситуација озбиљна са било ког аспекта. Велики број становника сједи на бурету барута када је ријеч о нестабилном оружју и муницији за које МО већ шест година не проналази метод за њихово уништавање - казала је Мајкићева.

Нагласила је да се више никада не смије десити да неко забрани да се надлежној комисији достави извјештај, као што је био случај са Тужилаштвом БиХ, које је забранило Aгенцији за истраге и заштиту БиХ да им достави извјештај о терористичком нападу на Aмбасаду СAД у Сарајеву.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара рекао је да је то учињено ради истраге.

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да је проблем тероризма глобалан, али да је потенцијална опасност од тероризма у БиХ утолико већа због пуно већег броја људи обучених да користе минско-експлозивна средства.

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да РС не располаже сазнањима да у Српској постоје спектакуларно организоване криминалне групе, те да информације које је директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Aлмир Џуво изнио, потврђују "у каквој земљи чуда се налазимо".

Директор полиције Федерације БиХ Драган Лукач истакао је да се током терористичког напада на Aмбасаду СAД није знало ко командује полицији која се нашла на лицу мјеста, те да то питање треба ријешити на нивоу БиХ.

Aутор: Ж. Д

e-max.it: your social media marketing partner