Саопштење Ријасета Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ, у којем се истиче да представници Српске припремају нови геноцид и прогон Бошњака, је политички текст и представља застрашујући говор мржње, оцијенили су званичници Републике Српске и вјерски аналитичари.

Ријасет ИЗ јуче је саопштио да "расизам и шовинизам према муслиманима код предсједника Републике Српске Милорада Додика имају континуитет и представљају константу његовог дјеловања" те да "шовинистички и расистички политички пројекат који негира национални идентитет једног народа, стигматизира једну цијелу вјерску традицију, те слиједи концепт који је, као злочиначки и геноцидни, осуђен или му се суди у Хашком трибуналу, у ствари урушава саму бит савремене цивилизације и демократских вриједности модерног свијета". - Одговорна и цивилизована домаћа и међународна политика мора наћи начина да се заустави вирус шовинизма и фашизма, јер таква политика се не може подржавати и према њој имати пријатељски и благонаклон однос.

Таква политика припрема нови геноцид и прогон Бошњака зато што су муслимани, а све чланице Уједињених нација дужне су борити се против чињења геноцида и свега онога што томе води - навели су у Ријасету и најавили да ће саопштење доставити амбасадама муслиманских земаља са приједлогом да се ускрати гостопримство и прогласе "персоном нон грата политичари попут Милорада Додика и они који подржавају Додика из Београда".

Они сматрају да "идеје и говор Додика и Биљане Плавшић шире исламофобију", а они који то чине и подржавају, у интересу свјетског мира и хуманизма, "морају бити осуђени и изоловани".

У ИЗ сматрају да "Додик у својим јавним наступима у фокус пажње узима ислам и муслимане".

- Обрачун са исламом и муслиманима очито је дио политичког програма којег спроводе Додик и његови политички истомишљеници. То илуструје и скорашња прогноза Николе Шпирића, који рече "радикални исламски елементи промијениће идентитет босанских муслимана".

За Додика, Шпирића и друге њима сличне политичаре и "тумаче" ислама, прихватљив је и пожељан четнички покрет који је у Другом свјетском рату на најсвирепији начин побио и поклао на десетине хиљада Бошњака и чија се традиција поносно његује међу појединим дијеловима српског народа - пише у саопштењу.

Додаје се да се тако "промовише и поручује да је четничко клање Бошњака муслимана јунаштво и свијетла традиција српског народа".

- Такође, крсне славе државних институција и јавних установа су прихватљива вјерска пракса за Републику Српску, док су повратници муслимани терористичка пријетња - наводе.

Вјерски аналитичар из Београда Живица Туцић за "Глас Српске" каже да рјечник "поштованог реиса делује неприкладан великодостојнику" и да тога треба да се клоне сви.

- Саопштење је политички текст, ту нема теологије  на коју великодостојници морају да се позивају, они поставши то што јесу не могу бити заробљеници личних емоција и ставова, већ треба да износе ставове који су у складу са вером - сматра Туцић.

Истакао је да је текст оптерећен реториком која иритира и да многе вријеђа, те да му је тешко да замисли да текст одговара мишљењу већине муслимана.

- Хришћанство и ислам са друге, морају наћи модалитете суживота, избећи политизацију и политику, и уплитање у "праве" политичке теме за које су надлежни народни, а не верски представници - закључио је Туцић.

Посланица СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић сматра да ово саопштење представља непотребно подизање тензија које никоме не може да буде од користи јер сва три народа у БиХ имају право на своје парче простора.

- Када се ствари у БиХ назову правим именом, онда су сви расисти и шовинисти, а само су Бошњаци искрени и једини желе добро свом и осталим народима БиХ - рекла је Мајкићева.

СДA

Главни одбор СДA поручио је протеклог викенда да "они којима се БиХ не свиђа могу да је напусте" и да "БиХ не може бити дио Велике Србије, већ може бити само великог белаја".

Предсједник Додик је оцијенио да је порука СДA да сви који покушају дијелити БиХ могу изнијети само онолико земље колико имају блата на ципелама "на фону онога што је говорио поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, што показује да су политичке странке у ФБиХ дефинитивно инструисане политичким исламом". Поручио је да то да ли ће БиХ опстати или неће не зависи од њега, већ од свих актера и структура.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да нико овдје није дошао и нико овдје није странац и туђи, већ су овдје домаћи и Срби и Хрвати и Бошњаци.

Лидер СП-а Петар Ђокић сматра да СДA није изашла из свог ратног шињела и намјере да бошњачки народ буде апсолутни господар над БиХ.

Аутор: Г. Маунага, Ж. Добрић
e-max.it: your social media marketing partner