Политичка криза у БиХ у овом тренутку највише погодују Канцеларији високог представника, која тврди да због проблема у земљи мора и даље да остане у пуном капацитету.

Иако је Савет министара Европске уније пре неколико дана констатовао да капацитети ОХР треба да се смање и да треба размишљати о измештању из земље, у овој канцеларији су одлучни да у БиХ још остану.

Високи представник Валентин Инцко изјавио је да ОХР и даље остаје у земљи у пуном капацитету, због проблема са којима се држава суочава. Мислим да је још преурањено затварање ОХР - истакао је Инцко. Инцко је уочи предстојеће дводневне седнице Савета за спровођење мира у БиХ истакао да још нису испуњени услови за укидање ОХР и да политички директори ПИК неће расправљати о судбини ОХР.

Он је рекао да ће теме седнице Савета, 12. и 13. децембра, бити криза извршне власти и тешкоће у формирању Савета министара БиХ.

Политички директори Савета ће расправљати и о „изазовима“ који чекају БиХ 2012. године и питањима која се тичу имплементације Дејтонског мировног споразума.

У ОХР наводе да резултати постигнути од избора у октобру 2010. године у великој мери нису испунили очекивања грађана БиХ и међународне заједнице.

Све то, каже посланица СНСД у Парламенту БиХ Душанка Мајкић, говори да криза у земљи јако погодује продужењу мандата ОХР и међународног туторства.
- Очигледно је да политичком Сарајеву одговара међународно присуство, јер се отворено залажу за останак ОХР, чиме показују да нису спремни да преузму одговорност за судбину ове земље - рекла је Мајкићева.

Политичари из Републике Српске наводе да је симптоматично и то што увек кад се у Бриселу отворе расправе о затварању ОХР, у БиХ дође до политичке кризе.
Тако се раније пред седнице Савета ЕУ на којима је било речи о статусу ОХР покретало питање нерешене имовине у БиХ, „подривања заједничких институција“, политичких напетости, позиције Брчко дистрикта...

Идентична ситуација је и данас због чега је више него очигледно да ће БиХ и у нову годину ући са међународним туторством.

Светске прогнозе о БиХ

ШЕФ Светске банке у БиХ Анабела Абреу упозорила је на то да ће уколико не буде постигнут макроекономски оквир БиХ за 2012. годину ишчезнути и преостала три извора финансирања земље - од Европске комисије, Међународног монетарног фонда и Светске банке. Она је нагласила да су постојеће политике неодрживе и да ће довести до енормног повећања дефицита и гомилања дугова, што ће ће у одређеном моменту довести до тога да се БиХ потпуно сломи.
e-max.it: your social media marketing partner