СДА и СДП БиХ упорно инсистирају на усвајању нереално увећаног буџета БиХ како би изазвали интервенцију високог представника Валентина Инцка, од кога очекују да за нефункционисање институција на заједничком нивоу окриви Републику Српску. Добро обавештени извори Пресса РС тврде да лидери две највеће бошњачке странке намерно стопирају усвајање буџета заједничких институција у које се, иначе, заклињу само зато што прижељкују да шеф ОХР-а проблем пресече тако што ће удовољити њиховим жељама и усвојити буџет кројен по мери СДП и СДА. Притом, они очекују да ће пре тога успети да убеде међународну јавност да је за нефункционалност државних институција и застој у кретању земље према ЕУ одговорна власт Српске.

Журе, па превише причају

Саговорник Пресса РС истиче да СДП и СДА толико журе да примене свој план да уопште није случајно што су се у протекла два дана неколико пута истрчали и открили шта, заправо, хоће. Тако је СДА најпре отворено позвао Инцка да интервенише и наметне буџет заједничких институција. Исти став јуче је изнео и председавајући Представничког дома БиХ и функционер СДП Денис Бећировић. Он је после састанка са председником Савета Европе Мевлутом Чавушоглуом оценио да је „због опструкција из РС угрожен Дејтонски споразум" и да је „неопходан јачи ангажман и помоћ међународне заједнице на путу БиХ у ЕУ и НАТО".

Међутим, наставља наш извор, политичке партије из Републике Српске и њихови представници у заједничким институцијама аргументовано тврде да апсолутно не постоји потреба за повећањем буџета БиХ. Он истиче да је то на најбољи начин показала посланица СНСД Душанка Мајкић, која је тражила од посланика да задуже Савет министара да преиспита рад заједничких институција са малим извршењем буџета за 2010. годину.

- Канцеларија координатора за реформу јавне управе је извршила буџет са свега 21 одсто, Агенција за школовање и стручно усавршавање са свега 26 одсто, Агенција за превенцију и координацију борбе против корупције 31 одсто, Меморијални центар „Сребреница" 33 одсто, а Фонд за повратак и Агенција за полицијску подршку су своје буџете за 2010. годину извршиле са 41 одсто од планираних средстава! То значи да те институције имају претерано велике буџете и паре које не могу ни да потроше - објашњава наш саговорник.

Нажалост, додаје он, представници из ФБиХ у заједничком парламенту гласали су против тог предлога, чиме су показали да за њих не важе аргументи, већ да гласају из политикантских разлога.
- Таквим понашањем ће БиХ пре довести у потпуну блокаду и онемогућити да од 1. јануара испуњава међународне обавезе и исплаћује плате за више од 22.000 запослених у заједничким институцијама него што ће призвати интервенцију ОХР-а око чијег даљег рада и постојања ће се ионако водити бурна расправа на предстојећој седници ПИК-а - закључује наш извор.

С друге стране, заменик министра финансија БиХ и функционер СДА Фуад Касумовић тврди да ће се неусвајањем буџета заједничких институција довести у питање и функционисање ентитета зато што ће бити спречена расподела средстава са јединственог рачуна УИО БиХ.

- Посланици из Републике Српске се позивају на некакву одлуку Уставног суда БиХ. У њој, наводно, налазе аргумент за тврдњу да је могуће наставити привремено финансирање институција БиХ. Одговорно тврдим да то није могуће и да ће сви нивои власти бити блокирани ако се до Нове године не усвоји буџет БиХ за ову годину - каже Касумовић.

Привремено финансирање

Он, ипак, истиче да га охрабрује порука председника Републике Српске Милорада Додика да је Република Српска спремна да подржи буџет БиХ у висини прошлогодишњег.
- То није добро, али би и то било решење којим би била спречена блокада целе државе - каже Касумовић.

За разлику од њега, председавајући Дома народа БиХ и функционер СДС Огњен Тадић, који је заједно са председавајућим Представничког дома БиХ Денисом Бећиревићем пре два дана организовао пропали састанак са најодговорнијим људима када је реч о усвајању буџета, каже да према одлуци Уставног суда БиХ из 2008. године постоји могућност да се настави привремено финансирање БиХ.

Аутор: Пресс РС
e-max.it: your social media marketing partner